Kiderült: a kávé jót tesz a májnak

nlc | 2014. Október 20.
A brit Nemzeti Rákkutató Intézet legfrissebb kutatása szerint legalábbis.

A szakemberek 27 000 kávéfogyasztó koffeinbevitelét regisztrálták 24 órás időtartamban, majd ezt követően megmérték a  vérükben az aminotranszferáz (ALT) és az alkalikus foszfatáz (ALP) nevű enzimek szintjeit, melyek a májműködés markerei.

Azoknál a résztvevőknél, akik naponta legalább három csésze kávét ittak, az enzimek szintje alacsonyabb volt, ami azt jelenti, hogy a májuk egészségesebb.

A kutatás vezetője, dr. Xiao a sajtónak úgy nyilatkozott: a vizsgálatok során kiderült, hogy a májenzimek szintjét a koffeines és a koffeinmentes kávé fogyasztása egyaránt csökkenti, ami arra utal, hogy nem a koffein, hanem a kávé más összetevői vannak jótékony hatással a májra. Hogy pontosan mik ezek az összetevők, azt még vizsgálják.

Forrás: metro.co.uk

 

Exit mobile version