Rekordszámú szívátültetést végeztek hazánkban

nlc | 2014. December 27.
Minden eddiginél több, összesen ötven szívátültetést végeztek az idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján – tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Az egyetem közlése szerint az idei kiugró eredmény oka, hogy az orvosok “minden lehetőséget megragadtak”, ha lehetett, egy nap alatt két szívátültetést is végeztek. A nemzetközi transzplantációs társaság adatai szerint csak tíz olyan szívcentrum van a világon, ahol ötven szívátültetést végeznek évente. A szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésében mintegy harminc orvos és 60 főnyi szakszemélyzet vesz részt a klinikán.

Az ötvenedik beültetést december 17-én hajtották végre egy 41 éves, kétgyermekes családapán, akinek évek óta súlyos szívelégtelensége volt. A beteg állapota kielégítő, már sétál. A férfit karácsonykor családja már látogathatta az intenzív osztályon, várhatóan három héten belül hazaengedik – közölte az egyetem.

Magyarországon háromszázezer szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, de mindössze pár százra tehető azok száma, akiknél a szívátültetés reális gyógyítási lehetőségként jöhet szóba.

Magyarországon 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor végezte el az első sikeres szívátültetést a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján. Azóta 339 szívátültetés történt az országban, ebből 310-et a Semmelweis Egyetem városmajori klinikáin végeztek. (A gyermek-szívátültetéseket 2007 óta az Országos Kardiológiai Intézetben végzik.) Az ez évi, magyarországi egymillió lakosra számított 5,7 szívátültetés aránya Európa fejlett országaiban is kiemelkedőnek számít.

Exit mobile version