Így bánnak a melegekkel a magyar egészségügyben

nlc | 2015. Március 03.
Több mint 70 meleg, leszbikus vagy biszexuális embert kérdeztek arról, érte-e már őket hátrányos megkülönböztetés az egészségügyben. Hétfőn mutatta be a Háttér Társaság jogvédő civil szervezet a kutatását a leszbikus, meleg és biszexuális (LMB) emberek tapasztalatairól.

Az már a kérdőíves kutatáskor kiderült, hogy az egészségügyre szorulva sokan a rejtőzködés stratégiáját választják, vagyis nem fedik fel szexuális irányultságukat, nehogy hátrányuk legyen belőle – írja az index.hu. A rejtőzködőknek csak körülbelül 3 százaléka számolt be hátrányos megkülönböztetésről, de azok között, akik például a háziorvosuk előtt nyíltan vállalták identitásukat, több mint 10 százalék érzett diszkriminációt.

A kérdőíves felméréskor a megkérdezettek összesen 29 százaléka mondta: volt már, hogy megalázták, zaklatták az orvosnál. Egy 20 éves férfi azt idézte fel, hogy pofát vágott az orvos a lányos hangja hallatán. A leszbikus nők visszatérő tapasztalata, hogy a nőgyógyásznál értetlenségbe ütköznek, hosszas magyarázkodásra kényszerülnek, mert az orvosoknak nem akar leesni, hogyan lehetnek biztosak abban, hogy nem terhesek, vagy miért nincs szükségük fogamzásgátlóra.

Exit mobile version