2,7 milliárd kilónyi zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki azért, mert csúnya

nlc | 2015. Május 20.
Az elképesztő adat csupán az Egyesült Államokra vonatkozik. Belegondolni is rossz, milyen mennyiségű zöldség és gyümölcs kerül kukába világszerte, esztétikai okokból.

A 2,7 milliárd kiló zöldség és gyümölcs, amit amiatt dobnak ki, mert egész egyszerűen nem szép, az Egyesült Államokban megtermelt mennyiség húsz százaléka.

Egy kaliforniai cég, az Imperfect változtatna az elképesztő helyzeten: gazdaságokkal működnek együtt, átveszik tőlük a kevésbé esztétikus megjelenésű zöldségeket és gyümölcsöket, és kiszállítják azoknak az embereknek, akik hajlandóak megvásárolni, az élelmiszerboltok áraihoz képest 30-50 százalékkal olcsóbban. Ízre, minőségre ugyanazt, vagy akár még jobbat is kapnak, mint a boltban, hiszen ezek a zöldségek és gyümölcsök nem romlottak, csupán csak a külsejük tér el a megszokottól. 

Világszerte egyre több a hasonló, élelmiszer-pazarlás elleni kezdeményezés, egy francia üzletlánc, az Intermarché például szintén direkt csúnya zöldségeket és gyümölcsöket árul, de akad olyan étterem is, ahol másutt kidobásra ítélt, ám ehető alapanyagokból főznek.

Forrás: Huffington Post

Exit mobile version