Megállapították, hogy az elsősorban stresszhormonként ismert kortizol szintje reggel nyolc és 9 óra között jelentősen megemelkedik, kvázi automatikusan kirobbantva bennünket az ágyból, és bizony a kortizolszint emelkedése alatt vagy előtt elfogyasztott koffein hatása elenyésző, a tisztességesen, munkaidőben (tehát 9 óra után) betermelt fincsi automatás vagy teakonyhás kávééhoz képest.
A világért sem szeretnék ennek fényében senkit arra biztatni, hogy erre a kutatási eredményre hivatkozva késsen el a munkahelyéről, mondván, hogy a reggeli kávét otthon kell meginni, máskülönben vállalhatatlan jetiként érne be dolgozni, ám megfontolandó életmódtanács, hogy a kétszeri reggeli kávézás közül aki teheti, inkább az elsőt hagyja el!
Hozzáteszem: a kutatási eredmények bemutatásából hiányolom azt a részt, amelyik összefüggést keres a napi megszokott rutin, tehát az egyén bioritmusa, a helyi időzónára jellemző fényviszonyok, és más, az alvás és éberség állapotát befolyásoló egyéb környezeti tényezők között, ezért én magam nem értek egyet kritikátlanul ezekkel az eredményekkel. Például simán lehet, hogy Amerikában évtizedek óta mindenki kilenckor kezd dolgozni – akkor meg nyilván megnő kilenckor a kortizolszintje!…
Folytatás a Gyeva blogon!