Hőségriadó hétfőig: hasznos tippek, hogy kibírd!

nlc | 2015. Június 11.
Csütörtök déltől hétfőig másodfokú hőségriasztást rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Adunk pár hasznos tippet, amivel túlélhető a kánikula.

A másodfokú hőségriadó akkor lép életbe, ha a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a legalacsonyabb hőfok is eléri a 20-21 Celsiust, a legmagasabb hőmérséklet pedig 30-32-től kezdődik, a határ a csillagos ég. Nagyon meleg lesz, na!

A legnagyobb hőséget vasárnapra ígérik, akkor 25-28 Celsius-fok között alakul a napi középhőmérséklet, ráadásul a nagyvárosokban ez néhány fokkal magasabb is lehet.

Bizony, elég forró hétvége elé nézünk, ráadásul az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csak egy-egy kisebb záporra, zivatarra lehet számítani az ország szerencsésebb részein. Cserébe sajnos mindenféle remek egészségügyi panasszal találkozhatunk ezalatt.

Az talán nem meglepő, ha a nagy melegben dekoncentráltabbak vagyunk, azonban a gyerekek és az idősek, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők jobban megszenvedhetik a forróságot. Jelentkezhetnek bőrkiütések, görcsök, előfordulhat hirtelen ájulás, kimerültség, súlyos esetben pedig akár stroke is! Aki autóba ül, számítson rá, hogy a többi vezető is figyelmetlenebb lehet a szokásosnál!
 

Tippek a hőség ellen:

Folyadékpótlás, hűtés

A folyadékbevitel és a megfelelő hűtés ilyenkor különösen fontos! Az ÁNTSZ ajánlása szerint ilyen melegben a szokásos napi 2-2,5 liter folyadéknak akár a dupláját is meg kellene inni, hogy ne száradjunk ki.

Irány a strand és az árnyék!

Ha olyan szerencsés vagy, hogy megteheted, akkor töltsd a napot a vízparton, az árnyékban! Amit ne felejts: 

Összefoglalva: hűtés, sok folyadék (vagy gyümölcs) és strand. Valahogy így:

Hűsítő segédlet

Végezetül, mivel az USA hadseregének kutatásai bebizonyították, hogy már az is segíti a hőérzet csökkentését, ha havas, jeges tájakról készült képeket, videókat nézünk, az alábbiakban összeszedtünk pár kellemes gifet és videót, ami segíthet a pszichológiai hűsölésben.

Igen-igen, ezt, most!
Ezt is, ezt is!
Nem tudjuk, mit keres, de segíteni akarunk neki!
Órákig elnéznénk.

További cikkek a kánikuláról az NLCafén:

Exit mobile version