Husi gyerekeknek – mennyit és milyen húst fogyasszon egy gyermek?

nlc | 2015. Június 13.
Az egészséges fejlődéshez a húsfogyasztás is ajánlott, azonban a gyerekeknek adott hús mennyiségére és minőségére is oda kell figyelnünk szülőként!

Az egészséges táplálkozásban a húsok és a felvágottak fontos szerepet töltenek be, elsősorban a magas, teljes értékű fehérjetartalmuknak köszönhetően. A húsokban található fehérjék ráadásul nagyon könnyen hasznosulnak, így akár 50 g fedezi a teljes esszenciálisaminosav-szükségletet és a fehérjeigény 20 százalékát.

Vitamin- és ásványianyag-források

A húsok, felvágottak rendszeres fogyasztásával nemcsak teljes értékű fehérjékhez, hanem számos vitaminhoz és ásványi anyaghoz is hozzájut a szervezet. Egészséges, változatos táplálkozás esetén a napi B12-vitamin-szükséglet mintegy 70 százalékát húsokkal és húskészítményekkel fedezzük. Jelentős mennyiségű B6-vitamint, illetve cinket is tartalmaznak.

A cink számos enzim, továbbá az inzulin alkotórésze, mely részt vesz a szénhidrát-anyagcserében. Kiemelkedő még a húsok, illetve belsőségek vastartalma, melynek felszívódása sokkal hatékonyabb, mint a növényekben előforduló vasé. Ráadásul a zöldségekkel együtt elfogyasztott húsok, felvágottak növelik a zöldségekből történő vasfelszívódást is (például: főzelék sült virsli feltéttel).

A helyes mennyiség

A gyermekek étrendjében hetente 3-4 alkalommal szerepeljen húskészítmény, egy alkalommal az ebéd részeként (például: virsli mint főzelékfeltét vagy frankfurti levesben).

Az egy adagra javasolt felvágottmennyiség korcsoportonként, felhasználás szerint eltérő:

  1–3 éves korban 4–6 éves korban 7–10 éves korban  
Szendvicshez: 15-25 gramm 20-30 gramm 30-40 gramm  
Leveshez: 20-30 gramm 30-40 gramm 40-60 gramm  
Feltétként: 25-40 gramm 40-60 gramm 50-80 gramm  

A táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, ilyenkor tanulja meg a gyermek a helyes ételválasztást, alakul ki az ételek preferenciája és az ízlés, rögzülnek a táplálkozási minták.

 

Exit mobile version