Mi van az ásványvizek és az üdítők címkéjén? Elmondjuk

Pöttyös Panna | 2015. Július 29.
Ha szereted böngészni a címkéket a boltban, akkor ezt a cikket neked találtuk ki. Címke kisokos.

Mi van az ásványvizek címkéjén?

1. Én először mindig meg szoktam nézni, hogy mennyi ásványi anyag van egy-egy palack ásványvízben. Nincs rá különösebb magyarázat, egyszerűen szeretem tudni, hogy mennyi vas vagy éppen magnézium van a poharamban. Azt jó tudni, hogy ezeket az anyagokat nem beleteszik, hanem eleve már az ásványvízben vannak: ezeknek az összetevőknek köszönhetően  egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, és egyértelműen megkülönböztethető a csapvíztől, mert nem tartalmaz hozzáadott, idegen anyagot, fertőtlenítő szert, úgy kerül a palackba, ahogyan a természet megalkotta.

2. A címkén azt is megtaláljátok, hol van az ásványvíz lelőhelye, és azt is, melyik kútból vagy forrásból került a palackokba az ásványvíz.

3. Amit én sose szoktam nézni, valahogy nem gondolok arra, hogy az ásványvíznek is van lejárati ideje. Általában nem a címkén, hanem a palackon találjátok.

Fortepan/Berkó Pál fotója 1939-ből

A természetes ásványvizek fajtái

– csekély ásványianyag-tartalmú

– nagyon csekély ásványianyag-tartalmú

– ásványi anyagban gazdag

– hidrogén-karbonát tartalmú

– szulfát-tartalmú

– klorid-tartalmú

– kalcium-tartalmú

– magnézium-tartalmú

– fluorid-tartalmú

– vastartalmú

– savas

– nátrium-tartalmú

– alkalmas nátrium-szegény diétához

Ezek a jelzők azt jelentik, hogy az adott összetevő egy bizonyos, az ásványvízrendeletben meghatározott mennyiségben van jelen az ásványvízben.

Mi van az üdítők címkéjén?

1. Összetevők: mindent, ami csak a palackba kerül, rá kell írni a cukortól a citromsavig, a szén-dioxidtól a tartósítószerekig: ízesítő anyagokat, gyümölcslevet.

2. Allergiát okozó anyagok: ha bármi olyan anyag, étel akárcsak a közelébe kerülhet a gyárban, rá kell írni, így nem történhet az allergiásokkal sem baj.

3. Az élelmiszer-előállító vagy -forgalmazó neve: mindig megtalálhatod a címkén, hogy melyik vállalat állította elő az üdítőt.

4. Tárolás és fogyasztás módja: biztosan észrevetted már, hogy ezek is rajta vannak a címkén, és hogy a lehető legtöbb ideig finom legyen az üdítőd, jó ezeket betartani.

5. Minőség-megőrzési idő: ameddig az üdítő megtartja jó minőségét

6.Tápérték: kis táblázatban odaírják, hogy mennyi kalória, zsír, szénhidrát és fehérje van az üdítőben; például ha diétás étrenden vagy, ez nagy segítség tud lenni.

Mi van a gyümölcslevek címkéjén?

Minden, ami az üdítőitalén, továbbá, mivel különböző gyümölcsléfajták vannak forgalomban, az adott termék gyümölcslétartalma.

2014-ben egy magyar felnőtt 117 liter ásványvizet, 50 liter szénsavas üdítőt és 30 liter gyümölcslevet ivott meg az Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség adatai szerint.
 

 Olvass még a témában!

Exit mobile version