Egészségesnek tűnő ételek, amik nem azok

nlc | 2015. Október 21.
Nem minden az, aminek látszik!

Rengeteg olyan élelmiszer található a boltok polcain, amelyekről azt hisszük, egészségesebbek, mint a másik, pedig közel sincs így.

A élelmiszerek címkéin lévő feliratok, mint például a “fit élelmiszer”, “bio”, “organikus”, “alacsony zsírtartalmú”, “hozzáadott cukrot nem tartalmaz”, vagy a legjobb: “természetes összetevőkből” szövegek gyakran csak marketingfogások.

Hogy ne csapjanak be bennünket ezek a mondatok, érdemes a termékek csomagolásának hátsó részét is megfigyelni, az összetevők listáját.

De most segítünk, hogy melyek azok az általában egészségesnek gondolt élelmiszerek, amelyekkel könnyen pórul járhatunk.

 

Müzliszeletek

Mivel ezek a szeletek általában teljes kiőrlésű gabonát is tartalmaznak, sőt rájuk van írva az a mágikus mondat, hogy “csökkentett cukortartalmú”, azt hinnénk, szuper választás a diétánkban.

De tévedünk! Még a csökkentett cukortartalom ellenére is rengeteg cukrot tartalmaz!

 

Diétás üdítő

Az üdítőzés 40 százalékkal növeli a férfiak prosztatarák kockázatát (az American Journal of Clinical Nutrition szerint).

De valóban jó a fogyókúrához? Nem feltétlenül, előfordulhat, hogy rosszabb. A mesterséges édesítőszerek becsapják a szervezetet azáltal, hogy sokkal jobban emelik az inzulinszintet, mint a cukor. A magas inzulinszint pedig segíti a zsírraktározást.

A legújabb kutatások szerint az üdítő növeli a szívroham és stroke kockázatát, valamint növeli az étvágyat.

 

Instant zab

A zab nagyon jó hatással van a szervezetre, de nem az előrecsomagolt, ízesített, egyadagos verzió, ami nagyon sok cukrot tartalmaz.

Inkább készítsd el otthon zabpehelyből és gyümölcsökből.

 

Korpás péksütemény

Ugyan a korpás név jól hangzik, mert azt jelzi, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz a péksütemény, de valójában ez nem jelenti azt, hogy csak abból készült.

Ugyanúgy tartalmazhat fehér lisztet is, mint a sima péksütemény.

 

Előrecsomagolt pulykafelvágott

A maradék sült pulykából szendvicsbe téve nagyon jó választás lenne, mert a pulykamell szuper fehérjeforrás.

De a felvágottak gyakran tele vannak gyorspácokkal, sok sóval és cukorral is.

 

Aszalt gyümölcs

Összetétele szerint nem lenne baj velüe, mert nem ez nem más, mint maga a gyümölcs megszárítva.

De gyakran kén-dioxidot használnak a frissesség megőrzéséhez, és vannak olyan gyümölcsök, mint például az áfonya és az ananász, amikhez cukrot is adnak, hogy édesebb ízt kölcsönözzenek nekik.

 

Wrapek

A tortilla, amibe tekerik a wrapokat, egészségesebbnek tűnik, mint a kenyér, mert vékonyabb, de valójában nem az.

Ráadásul az előre elkészített szószok, amivel ízesítik, általában sok cukrot és színezőanyagokat is tartalmaznak.

 

Perecek és sós rágcsák

A perec jó nasinak tűnhet, mert nem édes, viszont sok fehér lisztet és cukrot is tartalmazhat.

Mindkét összetevő cukorrá alakul a testben, ezért gyorsan emeli meg a vércukorszintet, és legalább ilyen gyorsan ejti is vissza, ami erős éhségérzetet okoz.

Válasszunk helyette magas fehérje- és rosttartalmú rágcsálnivalókat.

 

 

Sportitalok

Egészséges tápanyagforrásnak tűnnek, de igazából csak cukros vizet és mesterséges színezőanyagokat tartalmaznak a sportitalok.

Persze vannak bennük értékes elektrolitok is, amelyek az izzadással kiürülhetnek a szervezetből, de azokat kókuszvízzel is pótolhatod.

 

Agavészirup

A termelők általában “természetesként” aposztrofálják, amitől azt gondolhatnánk, hogy egészséges.

Azonban a bolti agavészirup manapság már gyakran fruktóz és mesterséges édesítőszer keverékéből készül, vagy fruktóztartalmú kukoricaszirupból.

Persze alacsony a glikémiás indexe, de ez nem jelenti azt, hogy érdemes lenne ezt választani édesítőnek.

 

Joghurtbevonatú rágcsálni valók

Elárulunk egy titkot: a joghurtbevonat gyakran nem tartalmaz joghurtot, csak cukrot és zsírt.

Ha ilyen nassolni valóra vágysz, inkább tegyél mazsolát sima görög joghurtba.

 

Zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej

A tejzsír valóban nem a legegészségesebb része a tejnek, de a lefölözéssel megszabadítják a tejet a benne található vitaminoktól is.

Ennek ellensúlyozására szintetikus vitaminokkal dúsítják, de azok felszívódása nem ugyanolyan, mint az eredeti tejben található vitaminoknak.

 

Margarin

A margarint eredetileg olcsó vajhelyettesítőnek fejlesztették ki az 1800-as években, mikor rájöttek, hogyan lehet megkeményíteni a növényi olajokat.

Előnye maximum abban lehet, hogy az állati, telített zsíroktól mentes termék.

Viszont vannak olyan margarinok, amik hidrogénezett növényi zsírt tartalmaznak, ami az utóbbi évek kutatásai szerint nagyon egészségtelen.

 

Gyümölcslé

A legtöbb dobozos gyümölcslé rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz, és nincsenek benne a jótékony rostok sem.

Ha mégis gyümölcslevet innál, gyümölcscentrifugával elkészítheted, vagy facsarj friss narancslevet. De óvatosan idd az utóbbit, mert magas gyümölcssavtartalma miatt gyomorpanaszokat okozhat.

 

Ízesített joghurt

Egy kis csésze ízesített joghurt hatalmas mennyiségű cukrot tartalmazhat. Ne pazarold a pénzed ilyesmire, vegyél inkább sima görög joghurtot, és tegyél bele gyümölcsöt.

A görög joghurt egyébként tejcukrot sem tartalmaz, ezért a laktózérzékenyek is későbbi panaszok nélkül ehetik.

 

Gyümölcs- és zöldségchips

Meglepetés! A gyümölcs- és zöldségchipsek valójában csak kis mennyiségben tartalmaznak gyümölcsöt és zöldséget. Egyrészt azért, mert a feldolgozott növényekből vannak, másrészt pedig azért, mert a benne található tápanyagok is tönkremennek a sütés során.

Ráadásul rengeteg mesterséges színezéket és ízesítőanyagot tartalmaznak.

 

Forrás: msn.com

 

 

Exit mobile version