Felvágod az uborkát, paradicsomot, sárgarépát és a többi összetevőt az ebédhez, és közben eszedbe se jut, hogy a kést elmosd, pedig borzasztó baktériumok melegágya lehet.
Nemcsak a húsok, de a zöldségek között is el kell mosni a kést!
Hiszen nem is gondolnád, de a paradicsomon több a baktérium, mint például az epren.
Tavaly végeztek egy kísérletet, ahol megvizsgáltak néhány konyhát, és meglepő felfedezést tettek. A véletlenszerű otthonokban végzett kísérlet közben 3,5%-nál találtak E. colit, és 6,5%-nál gyógyszereknek ellenálló baktériumokat.
Az E. coli leginkább a darált húsban, nyers tejben, friss termékeken található meg, vagy szennyezett zöldségeken, mint a spenót, saláta vagy paradicsom. Az E. coli komoly hasi görcsöket, hasmenést, hányást és magas lázat okozhat, a fertőzés néha halállal végződik.
A szalmonella volt a második leggyakoribb betegséget okozó baktérium, amit találtak.
Feldolgozás előtt tehát ajánlatos megmosni kívülről a zöldségeket, még a dinnyét is, hiába nem használjuk fel az egészet. És minden új élelmiszer darabolása előtt mossuk el a kést és a vágódeszkát is. Sőt ne felejtsünk el legalább 20 másodpercig kezet mosni a zöldségek és gyümölcsök felszeletelése között.
Forrás: MSN