Levágott ujjak, élő halottak és öncsonkítás – Bizarr, hátborzongató szokások a világból

Kun Gabi | 2015. December 07.
Az egyik tabu, a másik egyenesen felháborító vagy gyomorforgató, és mindegyik különösen bizarr. Vannak kultúrák, ahol ezeket a szokásokat még mindig aktívan űzik, elborzasztva ezzel a hozzánk hasonlókat.

Ujjak levágása

Indonéziában a dani törzsben, ha meghal egy családtag, az a szokás, hogy a nők nemcsak lélekben, hanem fizikai szinten is kimutatják fájdalmukat: konkrétan levágják az ujjaik egy részét. Mielőtt amputálnák az ujjaikat, harminc percig elszorítják egy madzaggal érzéstelenítésként, majd a rituálé után kiégetik a sebeket. Kétségtelenül ez az egyik legfurcsább rituálé a világon, amit az ősi szellemek békessége kedvéért végeznek.

Fotó: Ulet Ifansasti / Getty Images

Emberevés

A dél-amerikai yanomami törzs gyakorló emberevő törzs, bár nem az arra tévedt turistákat fogyasztják, csak a saját törzsük tagjait, rendszerint akkor, ha elhaláloztak. Ez nem sima kannibalizmus, hanem endokannibalizmus, ami egy hozzájuk közelálló személy elvesztése esetén a szeretet és a tisztelet jele. Azért teszik, mert ezzel a rituáléval segítik a halott lelkét, hogy megtalálja az utat a paradicsomba.

A hagyomány szerint a tetemet levelekbe tekerik és 30-45 napig hagyják, hogy a rovarok elvégezzék a dolgukat rajta, majd összegyűjtik a csontjait, porrá őrlik és banánlevesbe keverik, amiből a törzs minden tagja eszik. Egy év múlva a halott hamvait ugyanígy levesbe keverve elfogyasztja a törzs.

Együtt élni a halottal

Az indonéz toraja népcsoport egészen különleges módon adja meg a tiszteletet a hallottainak: exhumálják, speciális gyászruhába öltöztetik őket és körbevonulnak velük a faluban. Az évtizedek óta eltemetett falubeliekkel ugyanúgy ezt teszik, mint a frissebb holtakkal. Abban hisznek, hogy az ember akkor tud átjutni a túlvilágra és találhat végső nyugalmat, ha visszajut oda, ahol született, ezért minden évben megtartják a holtak felvonulását, amivel szimbolikusan segítenek nekik hazatérni.

Ainu medveünnep

A japán őslakosok medvéket áldoznak fel, hogy áldásban részesüljenek, mivel hagyományaik szerint a hegyek istene medve képében jár köztük, neki ajánlják fel a medve áldozatokat. Az áldozatnak befogott medvebocsokat az asszonyok nevelik két évig, majd levágják őket, a férfiak isznak a vérükből, esznek a húsukból. A fejüket levágják és ételt, italt tesznek eléjük. Ma már ritkán, de néhol még mindig gyakorolják ezt a hátborzongató rituálét.

Öncsonkítás

A síita muszlimok nagy ünnepe az Asúra, amit Husszein imám, Mohamed próféta unokájának tiszteletére tartanak, aki a kerbalai csatában hunyt el. Annyira osztozni akarnak a fájdalmában, hogy tényleg fájdalmat okoznak maguknak különféle módokon. Manapság az ünnepen a kiválasztott férfiak a fejüket vagdossák tőrökkel, mivel Husszein imámot is hasonlóképpen ölték meg ellenségei. Azért ontják ki a saját vérüket, hogy megbocsátást nyerjenek, amiért nem voltak ott, hogy megmentsék Husszeint.

Vidd át a feleségedet parázson

Nem annyira bizarr, mint inkább érdekes Kína egyes részein az a hagyomány, miszerint a férjnek át kell vinnie az ölében a feleségét egy parázsló szénnel teli gödrön. Csak ezután kezdhetik el közös életüket a közös házukban, mint férj és feleség. A tradíció szerint a rituálé abban segít, hogy a feleség könnyen és sikeresen szüljön majd. A tűzön járás máshol azt a célt szolgálja, hogy megelőzzék a természeti katasztrófákat.

Az eszkimók temetkezési rituáléja

Kevésbé ismert tény az eszkimókról, hogy amikor az idősek elérnek egy bizonyos kort vagy halálukon vannak, egy úszó jéghegyen szabadon bocsátják őket a halálnak. Bár ez a hagyomány mára már szinte kihalt, régen azért tartották ezt a szokást, mert hittek a halál után életben, és ezzel a rituáléval méltóságteljes és békés eltávozást biztosítottak az öregeknek.

Exit mobile version