10 egészséges desszert karácsonyra

Kun Gabi | 2015. December 16.
Nagyon készítjük a karácsonyi finomságokra a gyomrunkat, de persze utána már nem annyira akarunk majd a mérlegre állni. De azért nemcsak a hízás elkerülése miatt érdemes egészségesebb hozzávalókból összerakni a desszerteket, hanem például azért is, hogy ne kapjunk idő előtt szívrohamot.

Majdnem minden helyettesíthető egészségesebb hozzávalóval, nem kell sok hozzá, hogy ne fehér lisztes, cukros finomságok kerüljenek az asztalra, hanem valami könnyebben emészthető, egészséges desszert halmot prezentáljunk helyettük. Teljes kiőrlésű liszt itt, xillit, etirit ott, datolya, sütőtök, kókusztej… kell némi változtatás, de abszolút kivitelezhető, hogy a karácsonyi asztalon lévő édességek az egészség jegyében készüljenek.

Adventi püspökkenyér

Hozzávalók 25×10 cm-es hosszúkás formához:

A püspökkenyérbe mehet citrom- vagy narancshéj, és szinte bármilyen aszalt gyümölcs, esetleg mirelit meggy. A lényeg, hogy legyen gazdagon ízesített, és a csokoládé egész biztosan nagyon jót tesz neki!

A recept folytatásáért kattints ide.

Gesztenyegolyók egészségesen

Hozzávalók:

A hozzávalóknak köszönhetően igazi téli ízvilágú, ugyanakkor tej, glutén és hizlaló cukor nélküli finomságot fogsz tudni készíteni pár perc alatt.

A recept folytatásáért kattints ide.

Mézeskalács

Hozzávalók 25-30 darabhoz:

Legjobb, ha jó minőségű mézet használunk a tésztához, de ha valaki ezt nem szeretné, akkor számos egyéb opció közül választhat: kókuszcukor, inulin és stevia, fügecukor (almából kivont fruktózszirup), datolyaszirup, natúr szilvaszirup.

A recept folytatásáért kattints ide.

10 perces egészséges karácsonyi pohárkrém

Hozzávalók 4 főre:

A joghurtot egy tálba mérjük és elkeverjük a mézzel és a mézeskalácsfűszerrel. Megkóstoljuk és ízlés szerint még növelhetjük a méz mennyiségét.

A recept folytatásáért kattints ide.

Sütőtökös kölesgolyók

Hozzávalók:

A kölest 5 dl vízben a legeslegkisebb lángon elkezdjük főzni. Adunk hozzá édesítőként steviát. Ne legyen nagyon édes, mert később megy hozzá még xilit is. 20-25 perc alatt, sűrű kevergetés mellett jó sűrű, ragacsos állagúra főzzük.

A recept folytatásáért kattints ide.

Bejgli megreformálva

Hozzávalók 4 rúdhoz:

Diós töltelékhez:

Langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (egy mokkáskanál nádcukrot én szoktam még a tejbe tenni) és félretesszük melegebb helyre, míg felfut, vagyis szép habos réteg képződik a tetején. Addig a lisztbe belekockázzuk a vajat és kézzel elmorzsoljuk benne, olyan vizes homok állagúnak kell lennie. A rumot kicsit melegítsük meg és keverjük bele a mézet, hogy elolvadjon. Ezután a lisztes keveréket, a tojássárgájával a mézes rummal és az élesztős tejjel összegyúrjuk, majd félretesszük pihenni.

A recept folytatásáért kattints ide.

Meleg gesztenyefelfújt fahéjas meggyszósszal

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

A meggyszószhoz:

A natúr gesztenyemasszát összekeverjük a xilittel, a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével, a kókusztejjel és az egész tojással. A két tojásfehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan összekeverjük a gesztenyekrémmel, vigyázva, hogy ne túl sokat veszítsen a levegősségéből.

A recept folytatásáért kattints ide.

Brownie – sütés nélkül

Hozzávalók:

Az alaphoz:

A csokimázhoz:

A datolyát öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Nagyjából fél óra elteltével magozzuk ki, és 1-2 kanál áztatóvíz hozzáadásával turmixoljuk krémesre. A kesudiót és a diót törjük apróra és keverjük össze a darált mogyoróval. Adjuk hozzá a datolyapürét és a kakaóport.

A recept folytatásáért kattints ide.

Kókuszos, kakaós szelet

Hozzávalók:

Az alaphoz:

Krémhez:

Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20 x 20-as tepsit és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe.

A recept folytatásáért kattints ide.

Sütőtökös zabos puha keksz

Hozzávalók:

Amíg még tart a sütőtökszezon, használjuk ki minden pillanatát és rukkoljunk elő egy szénhidrát csökkentett zabos sütivel, ha vendégeket várunk.

A recept folytatásáért kattints ide.

Exit mobile version