Majdnem minden helyettesíthető egészségesebb hozzávalóval, nem kell sok hozzá, hogy ne fehér lisztes, cukros finomságok kerüljenek az asztalra, hanem valami könnyebben emészthető, egészséges desszert halmot prezentáljunk helyettük. Teljes kiőrlésű liszt itt, xillit, etirit ott, datolya, sütőtök, kókusztej… kell némi változtatás, de abszolút kivitelezhető, hogy a karácsonyi asztalon lévő édességek az egészség jegyében készüljenek.
Adventi püspökkenyér
Hozzávalók 25×10 cm-es hosszúkás formához:
- 6 tojás
- 1 érett banán
- 1 csipet só
- 1 tk glutén- és foszfátmentes sütőpor
- 8 dkg eritrit
- 3 ek Paleolaj + a kenéshez
- 10 dkg hámozott, őrölt mandula
- 10 dkg apróra vágott étcsokoládé
- 20 dkg kénezetlen aszalt barack, apróra vágva
A püspökkenyérbe mehet citrom- vagy narancshéj, és szinte bármilyen aszalt gyümölcs, esetleg mirelit meggy. A lényeg, hogy legyen gazdagon ízesített, és a csokoládé egész biztosan nagyon jót tesz neki!
A recept folytatásáért kattints ide.
Gesztenyegolyók egészségesen
Hozzávalók:
- 2 doboz natúr darált gesztenye
- 1 csapott evőkanál gyümölcscukor vagy eritrit vagy nyírfacukor
- natúr kakaópor
- darált dió
A hozzávalóknak köszönhetően igazi téli ízvilágú, ugyanakkor tej, glutén és hizlaló cukor nélküli finomságot fogsz tudni készíteni pár perc alatt.
A recept folytatásáért kattints ide.
Mézeskalács
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
- 1 adag gesztenyéskifli-tészta
- 3 ek. (6 dkg) méz
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt gyömbér
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- ¼ tk őrölt szegfűbors
- ¼ tk frissen reszelt szerecsendió
- 10 dkg turmixolt sütőtök
- 1 tk víz
- 2 tojássárga
Legjobb, ha jó minőségű mézet használunk a tésztához, de ha valaki ezt nem szeretné, akkor számos egyéb opció közül választhat: kókuszcukor, inulin és stevia, fügecukor (almából kivont fruktózszirup), datolyaszirup, natúr szilvaszirup.
A recept folytatásáért kattints ide.
10 perces egészséges karácsonyi pohárkrém
Hozzávalók 4 főre:
- 6 dl natúr joghurt
- kb. 7-8 dkg méz (ízlés szerint csökkenthető/növelhető)
- 2 mokkáskanál mézeskalácsfűszer
- 5-6 db zabkeksz
- 5-6 db kivi vagy 2-3 db gránátalma
A joghurtot egy tálba mérjük és elkeverjük a mézzel és a mézeskalácsfűszerrel. Megkóstoljuk és ízlés szerint még növelhetjük a méz mennyiségét.
A recept folytatásáért kattints ide.
Sütőtökös kölesgolyók
Hozzávalók:
- 200g hántolt köles
- 5 dl víz
- 200g sütőtökpüré /kb 2 szelet/
- 10g kakaó /kb 2 evőkanál/
- 50g zabpehely
- édesítéshez: stevia, xilit
A kölest 5 dl vízben a legeslegkisebb lángon elkezdjük főzni. Adunk hozzá édesítőként steviát. Ne legyen nagyon édes, mert később megy hozzá még xilit is. 20-25 perc alatt, sűrű kevergetés mellett jó sűrű, ragacsos állagúra főzzük.
A recept folytatásáért kattints ide.
Bejgli megreformálva
Hozzávalók 4 rúdhoz:
- 25 dkg vaj
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 70 dkg Graham liszt(teljes kiőrlésű búzaliszt néven fut mostanában)
- 2 tojássárgája
- fél deci rum
- 2 evőkanál méz
Diós töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 1 dl tej
- 5 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál kandírozott citromhéj (vagy mazsola)
- 2 evőkanál rum
Langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (egy mokkáskanál nádcukrot én szoktam még a tejbe tenni) és félretesszük melegebb helyre, míg felfut, vagyis szép habos réteg képződik a tetején. Addig a lisztbe belekockázzuk a vajat és kézzel elmorzsoljuk benne, olyan vizes homok állagúnak kell lennie. A rumot kicsit melegítsük meg és keverjük bele a mézet, hogy elolvadjon. Ezután a lisztes keveréket, a tojássárgájával a mézes rummal és az élesztős tejjel összegyúrjuk, majd félretesszük pihenni.
A recept folytatásáért kattints ide.
Meleg gesztenyefelfújt fahéjas meggyszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 25 dkg natúr gesztenyemassza
- 3 evőkanál xilit
- fél csapott kávéskanál őrölt fahéj
- 1 vaníliarúd
- 2 evőkanál kókusztej
- 1 egész tojás
- 2 tojásfehérje
- kókuszzsír a formák kikenéséhez
A meggyszószhoz:
- 25 dkg kiolvasztott fagyasztott meggy
- 1-2 evőkanál méz vagy xilit
- 1 csipet őrölt fahéj
A natúr gesztenyemasszát összekeverjük a xilittel, a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével, a kókusztejjel és az egész tojással. A két tojásfehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan összekeverjük a gesztenyekrémmel, vigyázva, hogy ne túl sokat veszítsen a levegősségéből.
A recept folytatásáért kattints ide.
Brownie – sütés nélkül
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 15 dkg datolya
- 10 dkg darált mogyoró
- 5 dkg kesudió
- 5 dkg dió
- 4 dkg kakaópor
A csokimázhoz:
- 1 nagyon puha, érett avokádó
- 2 dkg kakaópor
- 3-4 evőkanál méz vagy agávészirup
A datolyát öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Nagyjából fél óra elteltével magozzuk ki, és 1-2 kanál áztatóvíz hozzáadásával turmixoljuk krémesre. A kesudiót és a diót törjük apróra és keverjük össze a darált mogyoróval. Adjuk hozzá a datolyapürét és a kakaóport.
A recept folytatásáért kattints ide.
Kókuszos, kakaós szelet
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 10 dkg darált dió
- 3 evőkanál zabkorpa
- 3 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál méz vagy agávé
- 2 evőkanál kókuszolaj
Krémhez:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
- 1-2 evőkanál méz vagy agávé
Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20 x 20-as tepsit és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe.
A recept folytatásáért kattints ide.
Sütőtökös zabos puha keksz
Hozzávalók:
- 180 g vaj
- 180 g nyírfacukor
- 2 egész tojás
- 400 g sütőtökpüré
- 150 g zabpehely
- 100 g köles liszt
- egy teáskanál sütőpor
- egy teáskanál fahéj
- fél teáskanál szerecsendió
Amíg még tart a sütőtökszezon, használjuk ki minden pillanatát és rukkoljunk elő egy szénhidrát csökkentett zabos sütivel, ha vendégeket várunk.
A recept folytatásáért kattints ide.