A dietetikusok azt javasolják, hogy se a telített szénhidrátokból, de a hozzáadott cukrokból ne fogyasszunk a bevitt napi kalóriamennyiség 10%-ánál többet. De vajon melyik árt többet?
A magas koleszterinszintért szokás okolni a telített szénhidrátokat, de az igazság az, hogy étele válogatja, melyik hogyan hat a koleszterinre. Például a feldolgozott hústermékek kifejezetten rossz hatással vannak a szívünkre, míg más telített szénhidrátok, például a tejtermékek, semennyire nem befolyásolják a koleszterinszintet.
Nézzük viszont a hozzáadott cukrokat: ezek, különösen a fruktóz, teljes mértékben növelik a koleszterinszintet, az ő esetükben nincs kivétel. De emellett még számos más problémát is okozhatnak: a hozzáadott cukrok állhatnak többek között az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, az elhízás, és a glükóz-intolerancia hátterében is.
A tanulság, hogy ha teheted válassz teljes kiőrlésű ételeket vagy természetes cukortartalommal rendelkezőeket (gyümölcsök, zöldségek), de ha mégis választásra kényszerülsz a telített szénhidrát és a hozzáadott cukor között, talán az elsővel kevésbé jársz rosszul.
Forrás: The Huffington Post