Mediterrán étrend a magas koleszterinszint ellen

nlc | 2016. Január 26.
A magas koleszterinszint önmagában nem jár semmilyen tünettel, így hajlamosak vagyunk nem tudomást venni róla. Pedig az ún. rossz koleszterin magas koncentrációja a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kiváltó oka. Lássuk, mely élelmiszerekkel tudod kordában tartani a koleszterinszintedet.

Növényi rostokkal a magas koleszterinszint ellen

Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket! Az oldható rostokban gazdag élelmiszerféleségek könnyen emészthetőek, és megakadályozzák, hogy a “rossz” (LDL) koleszterin teljes mértékben felszívódjon a belekből. Ide tartoznak a gyümölcsök, például az eper, az alma és a citrusfélék, valamint a bogyós gyümölcsök. A brokkoli, sárgarépa, zöld leveles zöldségek fogyasztása is jótékony hatással bír. A gabonafélék közül az árpát és a zabot ajánlatos az étrendedbe illesztened, de koleszterinszint-csökkenést eredményez a lencse és a bab rendszeres fogyasztása is.

Óvakodj a telített zsíroktól, transzzsíroktól

Mértékletesen fogyassz vörös húst, tojást, zsíros sajtot, magas zsírtartalmú tejet, mert ezek telített zsírokat tartalmaznak. Kerüld a hidrogénezett növényi olajok használatát, mert transzzsírokban bővelkednek, ilyenek például az egyes margarinfajták. Hideg salátákhoz, főzéshez használj extra szűz olívaolajat, magas hőfokon történő sütéshez pedig jó minőségű napraforgó- vagy repceolajat. Vásárolj tudatosan, és mindig alaposan nézd meg az adott termék összetevőit, mielőtt a kosaradba tennéd!

Omega-3 és telítetlen zsírsavak

Az omega-3-zsírsavban bővelkedő élelmiszerek fogyasztásával csökkentheted a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ilyenek például a pisztráng, a lazac, a szardínia és a makréla. A telített zsírsavak viszont jótékony hatással vannak szervezetedre. A dió, avokádó, extra szűz olívaolaj beépítése étrendedbe segít kordában tartani megnövekedett koleszterinszintedet. Az omega-3-zsírsavak ugyanis a vérzsír egyik összetevőinek, a triglicerideknek a szintjét csökkentik, míg az olívaolaj és az avokádó az ún “jó” (HDL) koleszterin szintjét növelik szervezetedben.

További természetes koleszterincsökkentők

Kutatások bizonyítják egyes élelmiszerek természetes koleszterincsökkentő hatását. Ilyen a paradicsom, a tofu, az író, valamint a póréhagyma, a vöröshagyma és a fokhagyma.
Jó hír, hogy ezek a táplálkozási irányelvek ráadásul megegyeznek az egészséges életmód iránymutatásaival, így nemcsak a koleszterinszinted, de közérzeted és általános egészségi állapotod is jelentősen javul, ha betartod ezt a néhány egyszerű szabályt. Fontos tudnod, hogy amennyiben a megfelelő étrend, rendszeres mozgás és az egyéb kockázati tényezők (például a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás) kiiktatása mellett sem áll be javulás koleszterinszinted állapotában, alapos orvosi kivizsgálásra van szükséged. A magas koleszterin-koncentráció hátterében ugyanis örökletes tényezők, pajzsmirigy-alulműködés és még számos tényező állhat. A fent leírt, mediterrán típusú étrend ebben az esetben is hatékony, támogató hatású, akkor se hagyj fel vele, ha esetedben gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Exit mobile version