Ne dobd ki a hagyma héját – az egészséged meghálálja

nlc | 2016. Január 29.
Főzésnél egyszerűen csak kidobod a hagyma lefejtett héját? Mielőtt továbbra is így tennél, érdemes megtudni pár érdekességet róla.
Ne dobd ki a hagyma héját – az egészséged meghálálja

A hagymának ez a vékony, papírszerű, száraz héja tele van A-, E- és C-vitaminnal, rostokkal, antioxidánsokkal és flavonoidokkal, amelyek rengeteg egészséget védő hatással bírnak. Mik is ezek? Például bőrmegújító hatásuk révén fiatalabb marad a bőröd szerkezete, valamint antibakteriális, gyulladásgátló és rákot megelőző hatásáról is ismert a flavonoid nevű csodás vegyület. A hagyma héjában ráadásul több antioxidáns található, mint magában a hagymában.

A héj elfogyasztása csökkentheti szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, vastagbélrák, a kettes típusú cukorbetegség és az emésztőrendszeri panaszok kialakulásának kockázatát.

A hagyma héja ezen felül kiváló méregtelenítő szer. Tedd félre a főzés során felhasznált hagymák héját és legfelső rétegeit, és készíts belőlük teafőzetet! A forró vízben kb. 15 percig ázni hagyott hagymatea ideális forró ital lefekvés előtt.

Forrás: PositiveMed

Exit mobile version