Ezért fájhat a sarkad járás közben

nlc | 2016. Február 02.
Minden lépésnél éles fájdalom hasít a sarkadba? Elmondjuk, mi lehet ennek az oka, és azt is, mit tegyél ellene!

A leggyakoribb típus a sarok tövében fellépő fájdalom, ami leginkább reggel vagy hosszas ülés, illetve állás után jelentkezhet. Ez a talpi bőnye (plantar fascia) gyulladását jelezheti, ami egy, a saroktól a lábujjakig húzódó erős kötőszövet. Mivel gyulladásról van szó, leghatékonyabban gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelhető, de az is segít, ha egy üveg fagyasztott vizet végiggörgetünk a lábfej felületén.

Előfordulhat az is, hogy a talpunkat kipárnázó részek elhasználódnak, ezért nagyobb nyomás nehezedik a sarkakra is. Ilyenkor fontos megfelelően pihentetni lábainkat, és ügyeljünk arra is, hogy ne hordjunk magas sarkút vagy túl lapos cipőt, csakis olyat, aminek talpa kényelmes kialakítású.

Egy harmadik eset lehet az Achilles-ín megbetegedése. Ez köti össze a vádlit a sarkakkal, és ha probléma adódik vele, az bizony a sarkakra is kisugárzik. Az Achilles megnyújtása különböző tornagyakorlatokkal segíthet ezen a helyzeten. Itt is, akárcsak a többi esetben, nagyon fontos, hogy amint valamiféle fájdalmat észlelünk, azonnal kezdjünk el foglalkozni a problémával – így megelőzhetőek a komolyabb bajok.

Forrás: Prevention

Exit mobile version