B12-vitamin. A B12-vitamint csak akkor tudja hasznosítani a szervezet, ha leválasztja a kötő fehérjéről. Ahogy azonban öregszünk, csökken a termelődő gyomornedv mennyisége, romlik a B12-vitamin felhasználásának képessége. 50 éves kortól vitaminokkal dúsított müzlikből és táplálékkiegészítőkből férhetünk hozzá a szükséges mennyiséghez.
Banán. A kor előre haladtával sokak vérnyomása megemelkedik. Ennek kordában tartásához kevesebb nátriumot és több káliumot érdemes fogyasztani. A vérnyomáscsökkentők azonban általában mindkét ion mennyiségét csökkentik a vérben, pedig valamennyire mindkettőből szükség van, de káliumból többre. Hogy elegendő kálium maradjon a szervezetünkben, arra megoldást jelent, ha több banánt eszünk.
Fűszerek. Idővel romlani szokott az ízérzékelés, de erre ne az legyen a megoldás, hogy a sószóró után nyúlunk. Inkább fűszerezzünk, és ne főzzük túl az ételeket, mert azzal is veszítene az ízükből.
Víz. A folyadékbevitelt tudatosabban kell végezni a kor előrehaladtával, mert romlik az a képességünk, hogy érzékeljük, ha a szervezetnek folyadékra van szüksége, magyarán nem érzünk szomjúságot. Nem véletlen, hogy az idősek leggyakrabban kiszáradás miatt kerülnek kórházba.
Forrás: health.com