5 ok, amiért érdemes csípős ételeket enned

nlc | 2016. Február 05.
Te vagy az, akinek mindig kell még egy kanál Erős Pista, még egy csipet csili, még egy harapás a könnyfakasztó jalapeno paprikából? Akkor van egy elég jó hírünk neked.

1. Segít a kalóriák égetésében

Nem hiába izzadsz, ha csípőset eszel! A csípős ételek fogyasztásának hatására az egész anyagcseréd felpörög majd, így a kalóriák is jobban éghetnek.

2. Védi a szívet

Már több tanulmány is bizonyította, hogy kevesebb a szívroham azok körében, akik csípős ételeket fogyasztanak. Ez azért lehet, mert a csili csökkenti a rossz koleszterinek hatását, ráadásul a csípősségért és égő érzésért felelős kapszaicin még gyulladáscsökkentő hatású is.

3. Fájdalomcsillapító

Ezt talán nehéz elképzelni, mikor éppen egy pohár tej és egy szelet kenyér között legyezgetjük tátott szánkat, de így van. A már fent is említett kapszaicint gyakran használják például fájdalomcsillapító krémek és tapaszok alapanyagaként.

4. Boldogabb leszel tőle

A csípős ételek – akárcsak a csoki – boldogsághormonokat szabadítanak fel a testedben. Szóval ha csípős fogásokat eszel, még a stresszel és a depresszióval is felveheted a harcot.

5. Tovább élsz tőle

Mi kellhet még ennél több? Bár még nincs tudományos bizonyíték rá, hogy a csípős ételek tényleg meghosszabbítják életünket, eddig minden jel erre mutat. Egy kínai tanulmány szerint egy kis csípős finomság mindennap 14%-kal csökkentheti a halál bekövetkezésének esélyét. 

Forrás: LifeHack

Exit mobile version