Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) és az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatói a szulforafán nevű bioaktív vegyületről már korábban megállapították, hogy segít a rákos megbetegedések megelőzésében. Az újabb tanulmány ugyanakkor azt is megerősíti, hogy a brokkoliban is jelen lévő összetevő a mellrák előrehaladásának lassításában is szerepet játszik.
Az OSU professzora, Emily Ho szerint a szakemberek “eredeti célja annak kiderítése volt, hogy a szervezet jól tolerálja-e a szulforafán kiegészítőket, és azok megváltoztatják-e a daganatos betegségek fejlődésében szerepet játszó epigenetikus mechanizmusok egy részét”.
A kutatást 54 nő részvételével végezték, akiknek mammográfiás szűrővizsgálata rosszindulatú emlőelváltozást mutatott. A pácienseket véletlenszerűen két csoportba osztották, és placebót, illetve szulforafán-tartalmú étrend-kiegészítőt adtak nekik. Ez utóbbi naponta annyi szulforafánt jelentett, amennyit egy csésze brokkolicsíra tartalmaz.
“Meglepő módon a sejtnövekedés markereinek csökkenését tapasztaltuk, ami azt jelenti, hogy az összetevő segíthet lassítani a rákos sejtek növekedését – magyarázta a kutatást vezető professzor. – Mindez nagyon lelkesítő, ugyanis az étrendalapú megközelítésekről hagyományosan úgy tartják, csak a rák megelőzésében játszanak szerepet. A mostani eredmények azonban azt mutatják, a szulforafánt tartalmazó ételek a létező daganatok növekedését is lassíthatják.”
Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségben fogyasztanak keresztesvirágú zöldségeket, úgy mint brokkolit, karfiolt, káposztát vagy kelkáposztát, kisebb a kockázata a mellrák kialakulásának, most már azt is bizonyították, ezek az ételek a rákos sejtek növekedését is gátolhatják.