Az elhízásban a rosszabb memória is szerepet játszhat

nlc | 2016. Február 29.
Az elhízott emberek kevésbé emlékeznek rá, mit és mennyit ettek korábban.

Egy kisebb vizsgálat eredményei szerint az elhízott emberek epizódikus memóriája – itt tárolja az agy a személyes tapasztalásokat, eseményeket, történéseket – rosszabbul üzemel, mint vékonyabb társaiké. Ennek eredményeképpen halványabban és kevésbé részletesen emlékeznek a nemrégiben elfogyasztott étkezésekre. Ez túlevéshez vezethet a következő étkezés alkalmával, ami pedig nem meglepő módon idővel elhízáshoz vezethet.

Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára…

Patkányoknál már korábban kimutatták, hogy az elhízott állatok rosszabbul teljesítenek a memóriateszteken. Ebben az emberi vizsgálatban ötvenen vettek részt, az egyes résztvevők BMI-je 18 és 51 között volt. A vizsgálat során tárgyakat kellett eldugniuk egy számítógépes játék során, később pedig visszaemlékezniük arra, hogy mit, mikor és hová dugtak el. A BMI-jük alapján elhízottnak számító alanyok 15 százalékkal rosszabbul teljesítettek a teszten.

A vizsgálat vezetője szerint az eredményeket érdemes tovább vizsgálni abból a szempontból, miként “tartósítja magát” az elhízottság egyesek esetében, illetve fokozott odafigyelést javasol az étkezésekkel kapcsolatban.

Forrás: bbc.com

Exit mobile version