Már ennyi fogyás is elég, hogy egészségesebb legyél

Ízületőr | 2016. Március 05.
Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: súlyunk 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal küzdünk? Az adatok megdöbbentőek: már 5 kg súlyfelesleg 36 százalékkal megnöveli a térdízületi kopás gyakoriságát.

A térd a legtöbbet terhelt ízületünk. A kopás első tünete a mindennapos mozgás elején (például reggelente az ágyból kikelve) és a terhelésre (például: futás, guggolás, térdelés) jelentkező fájdalom. A térdízületi porckopás fő okaként szintén a túlsúly említhető, mivel a láb kisízületi kopásának hátterében leggyakrabban a lábboltozatok (hosszanti és haránt) süllyedése áll, amely túlsúly esetén igen gyakori.

Ahogy az a fentiekből kiderült, ízületi kopás kialakulásához vezethet a túlsúly, de azt már kevesen tudják, hogy a mozgáshiány okozta alulterhelés is. Habár az ízületi kopás minden stádiumában jótékony hatású az életkornak és edzettségnek megfelelő izomaktivitás, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának tavalyi kutatása rámutatott, hogy Magyarországon a városi lakosság csupán egynegyede (24%) sportol rendszeresen. Pedig a kitartóan, heti három alkalommal végzett, legalább harmincperces, nem megerőltető mozgás jelentős javuláshoz vezet.

 AZ ÍZÜLETŐR TIPPJEI:

Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 30 százalékát érinti a porckopás. Magyarországon a szív- és érrendszeri problémákat követően a leggyakoribb betegség, ami a munkaképesség csökkenésében a harmadik leggyakoribb okként szerepel. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2015-ben végzett felméréséből kiderült, hogy a mozgásszervi problémák (köztük a porckopás és az egyéb ízületi problémák) a munkából való kiesés közel ötödéért (18%) felelősek.
 
Exit mobile version