Így kerüld el az ételmérgezést!

nlc | 2016. Március 07.
Akit életében egyszer terített már le romlott étel okozta rosszullét, az biztosan nem szeretné még egyszer kipróbálni.

A köznyelvben ételmérgezésnek hívott esetek nagy része valójában ételfertőzés. Utóbbi esetében az élelmiszerben elszaporodó baktériumok, előbbinél viszont nem a baktérium, hanem az általa termelt toxin okozza a tüneteket. Ételfertőzést szinte mindig a helytelen tárolás, vagy az elégtelen tisztítás, elkészítés okoz. Leggyakrabban rosszul tárolt tejes, tojásos, húsos ételek, fagylalt, hal és gombás ételek okoznak problémát, de a nem eléggé megmosott gyümölcsök is előkelő helyen tanyáznak a bűnösök listáján.

Az ételfertőzés ritka rossz napokat képes okozni

Ne hagyj elől ételt! Minden romlandó ételt mindig hűtőben kell tartani, mert akár csak pár óra is elegendő lehet szobahőmérsékleten – főleg nyáron –, hogy a baktériumok elszaporodjanak benne.

Óvatosan a nyers baromfival! A nyers baromfihús gyakorta szennyezett a Campylobacter nevű bacillussal, ami az ételfertőzések egyik leggyakoribb kiváltója. Ha tehát főzés közben érintkezel a nyers hússal, mindig alaposan moss kezet, ne fogdoss össze “csirkés” kézzel semmit a konyhában, se máshol, és ügyelj rá, hogy a hús alaposan átsüljön.

A darált hús különösen veszélyes! A darált hús belsejében is nyüzsöghetnek a baktériumok, mert darálás közben mindenütt átjárják a húst, míg egy szelet karajnak inkább csak a felszínén találhatunk kórokozókat. Alapos sütésre van tehát szükség.

A gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg! A gyümölcsök felszínéről mosás nélkül rengeteg baktérium kerülhet a szánkba. Egy 2013-as vizsgálat szerint az USA-ban az ételfertőzések és -mérgezések majdnem felét gyümölcsök, zöldségek és magvak okozták.

A maradék melegítése is legyen alapos! Nemcsak a főzés, de a melegítés során is ügyelj rá, hogy mindenütt átforrósodjon az étel. Különösen érdemes odafigyelni a rizsre, aminek a szemein megtelepedhetnek a rizsföldeken élő baktériumok, melyeket a főzés ugyan elpusztít, de a baktériumspórák ezt túlélhetik, és szaporodásnak indulhatnak a nem hűtőben tárolt rizsen.

Forrás: edition.cnn.com

Exit mobile version