A helytelen táplálkozás is vezethet tüdőrákhoz

nlc | 2016. Március 09.
A magas glikémiás indexű élelmiszerek fokozzák a tüdőrák kockázatát, derült ki egy új kutatásból.

A fehér kenyér és a hasonlóan magas glikémiás indexű (a glikémiás index azt mutatja meg, milyen gyorsan emeli meg egy élelmiszer a vércukorszintet a glükózhoz képest) élelmiszerek megnövelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát – derítették ki a Texasi Egyetem kutatói. 

1905 tüdőrákos és 2413 egészséges kontrollszemély vizsgálata során jutottak arra a következtetésre, hogy akik a legtöbb magas glikémiás indexű táplálékot fogyasztják, azoknál 49 százalékkal megnő a tüdőrák, és 92 százalékkal a laphámsejtes tüdőrák (ami a tüdőrákos esetek 25–30 százalékát teszi ki) kialakulásának kockázata.

A magas glikémiás indexű táplálékok kerülendők

A nem dohányzók körében a magas glikémiás indexű élelmiszereket legnagyobb mennyiségben fogyasztók kockázata a tüdőrákra 81 százalékkal volt magasabb, mint azoknál, akik a legkevesebb ilyen ételt fogyasztották.

Forrás: foxnews.com 

Exit mobile version