Azt már jó ideje tudjuk, hogy a fehér kenyér, a finomított lisztből készült péksütemények és a fehér rizs a karcsú derék ellenségei. Most kiderült, hogy a tüdőnk sincs tőlük biztonságban.
A texasi orvosi egyetem kutatói megdöbbentő adatra hívják fel fel a figyelmet: azok akik túlzásba viszik a fent felsorolt, azaz magas glikémiás indexű ételek fogyasztását, 49 százalékkal növelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.
A tüdőrákos megbetegedések hátterében tehát nemcsak a dohányzás állhat, a magas glikémiás indexű ételek szerepet játszhatnak kialakulásukban. Akik sokat fogyasztanak ezekből a főleg szénhidrátalapú élelmiszerekből, de nem dohányoznak, azoknak kétszeresére nő az esélyük a tüdőrákra. A dohányosok esetében 31 százalékkal növeli a tüdőrák esélyét a helytelen táplálkozás.
A szakértők tehát azt javasolják, hogy ne csak a cukorbetegek és a fogyókúrázók iktassák ki az étrendjükből a fehér kenyeret és társait, hanem mindenki fontolja meg, hogy lemond róluk.
Forrás: DailyMail