Mindenkinek ismerős, mikor annak ellenére is kényelmetlenül érzi magát a farmernadrágjában, hogy keményen diétázik? Ilyenkor ne essünk kétségbe, valószínűleg csak felpuffadtunk – ami érzésre valóban olyan, mintha hirtelen feldagadtunk volna. De a puffadást okozó gáztól és víztől szerencsére sokkal gyorsabban megszabadulhatunk, mint a hízás hátterében álló zsírtól. Elmondjuk, hogyan:
1. Csak vizet igyunk
Ha puffadás kínoz, egy napra cseréljük az összes italt, amit innánk, tiszta vízre. Semmi kávé, tej, narancslé, végképp nem kóla! Lehet, hogy úgy érzed, nem fér beléd több folyadék, de a sok víz igazából segíteni fog a puffadás megszüntetésében.
2. Figyeljünk a rostbevitelre
A rostok, bár segítik az emésztést, de ha nem vagy hozzászokva, hogy sokat fogyassz belőlük, rendesen fel is fújhatnak. Ha épp most barátkozol velük, 20-25 gramm rostnál naponta ne egyél többet.
3. Bölcsen válasszunk gyümölcsöt és zöldséget
Akármennyire egészségesek is, bizonyos gyümölcsök és zöldségek fogyasztása egyenes út a puffadáshoz. Ilyenek a meggy, a barack, a szőlő, a mangó, ami helyett érdemes áfonyát, epret, vagy narancsot választani. Zöldségek közül híresen puffasztó a brokkoli, a karfiol vagy a padlizsán is. Helyettük válaszd inkább a magas víztartalmú uborkát vagy cukkinit.
4. Tartsuk zárva a szánkat evés közben
Az alapvető illemszabályról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, ha a vacsora egy nagy beszélgetés közben zajlik, vagy ha egyedül eszünk, és elengedjük magunkat. Pedig ilyenkor a levegőt is beengedjük az étellel együtt, ami csak ront a puffadáson. Együnk kényelmesen, és rágjuk meg lassan a falatokat.
5. Tartózkodjunk a sós ételektől
A sós ételektől sem fogjuk kényelmesebben érezni magunkat, hiszen csak vizet vonnak el a szervezetünktől, ezért kerüljük őket legalább egy napig! A többi napon pedig igyekezzünk 2,5 milligramm alatt tartani a sóbevitelt, igyunk sok vizet, hogy elkerüljük a sós ételek puffasztó hatását.
Forrás: Self