Az agy elektromos stimulálása gyorsíthatja a felépülést stroke után

nlc | 2016. Március 18.
Új lehetőség nyílhat a stroke utáni rehabilitáció meggyorsítására.

A stroke a hosszú távú, akár maradandó szövődményes fogyatékosság leggyakoribb oka. A rehabilitáció hosszú, fáradságos, idő- és pénzigényes folyamat, és nem is mindenkinél vezet eredményre.

Egy új vizsgálat az elektromos stimulálás hatását nézte olyan stroke-on átesett betegeknél, akiknek a karjuk és a kezük mozgatásával voltak problémáik. Közülük véletlenszerűen választották ki azokat, akik a hagyományos rehabilitáció mellett elektromos stimulációban is részesültek. Ehhez elektródákat rögzítettek a fejbőrre, melyeken keresztül állandó, gyenge elektromos inger érte az agy meghatározott területeit.

Megadott helyre rögzített elektródák az agy konkrét terülteit ingerlik

Az ebbe a csoportba kerülő betegek a kezelések végén jobban tudták mozgatni a karjukat-kezüket, erősebben tudtak fogni és emelni. MRI-felvételeken jól látszott, hogy ezeknél a betegeknél nagyobb volt az akaratlagos mozgások kivitelezéséért felelős motoros agykéreg aktivitása.

A kutatók nagyobb “anyagon” tervezik folytatni a módszer vizsgálatát, és remélik, hogy hamarosan a rutin rehabilitáció része lehet az elektromos stimuláció.

Forrás: livescience.com

Exit mobile version