A legtöbben amikor fogyókúrába kezdenek, a tészta mellett a krumplit is tiltólistára helyezik. Valóban, ha eddig minden nap sült krumplit ettél az ebédhez, és megválsz tőle, látványos eredményre számíthatsz. Viszont az egészséges burgonyafogyasztás még segítheti is a fogyókúrát – lássuk, hogyan!
1. A krumpli szuper vitaminforrás
A krumpliban kétszer annyi kálium található, mint a banánban. Emellett rengeteg rostot, nagy mennyiségű fehérjét, vasat, mangánt, magnéziumot, B6-vitamint és C-vitamint is tartalmaz. A legjobban akkor juthatsz hozzá ezekhez a tápanyagokhoz, ha héjában főzöd meg a krumplit.
2. A krumplitól megnyugszol
B6-vitamin- és magnéziumtartalmának hála, a krumpli természetes nyugtatóként hat. Ha pedig kevésbé vagy stresszes, a túlevés esélye és ezáltal a hízásé is csökken.
3. Nem minden szénhidrát gonosz
A krumpli poliszacharidokat, azaz nagy molekulájú szénhidrátokat tartalmaz, ezek, hogyha nem okoz gondot számodra a megemésztésük, még segíthetik is a fogyást.
4. Az elkészítés a kulcs
Ne ragaszkodj az olajban sült krumplihoz, mert úgy a vitaminoktól is megfosztod, valamint a kalóriamennyiségét is megduplázod. Süsd inkább a sütőben, vagy fogyaszd megfőzve. Az adagokra pedig nagyon figyelj, hiszen a krumpli glikémiás indexe magas, ezért egyszerre egy-két kis vagy közepes méretűnél többet ne fogyassz – főleg ha cukorbetegség gyanúja áll fenn.
Forrás: Popsugar