Fagyasztással gyógyítják a fantomfájdalmat

nlc | 2016. Április 07.
A végtagi amputáltak nagy része tapasztal fantomfájdalmat, amit eddig sok esetben szinte lehetetlen volt megszüntetni.

Az Emory Egyetem kutatóinak sikerült olyan kezelési eljárást kifejleszteniük, ami a páciensek 85 százalékánál hatékonyan csillapította vagy megszüntette az amputált végtagban érzett fantomfájdalmat.

A fantomfájdalom nem azonos az amputált végtag megmaradó részén érzett fájdalommal. Kívülálló számára szinte elképzelhetetlen módon a fantomfájdalmat a betegek a hiányzó részben érzik, ráadásul jól körülhatárolt területen: például a nagylábujjuk külső oldalán, holott lehet, hogy térdtől lefelé nincs is lábuk, nemhogy nagylábujjuk.

Az eljárás lényege a krioabláció: egy tű segítségével extrém hideg gázt bevezetve lefagyasztják az idegvégződéseket a maradó végtag megfelelő területein. A 10 pontos fájdalomskálán a páciensek az eljárás előtt átlagosan 6,4-re értékelték a fájdalmukat, míg 45 nappal a beavatkozást követően ez az érték már csak 2,4 volt.

Az extrém hideg gázt egy tűvel vezetik az érintett területre

“Fantasztikus volt, már másnapra megszűnt minden fájdalmam – mesélt tapasztalatairól az egyik páciens. – Addig éreztem az amputált lábamat, még a lábujjaimat is tudtam »mozgatni«, de mindez megszűnt, a fájdalommal együtt. Egyszerűen szuper módszer!”

Forrás: foxnews.com

Exit mobile version