A minél gyakoribb zöldség- és gyümölcsfogyasztást csak ajánlani lehet, de érdemes odafigyelni rá, milyen forrásból szerezzük be azokat. Nagy különbség lehet köztük a szermaradványok mennyiségét illetően is.
Az Environmental Working Group (EWG) vizsgálata szerint az elmúlt öt évben az alma volt az a gyümölcs, amin a legtöbb növényvédőszer-maradványt mutatták ki, idén azonban visszacsúszott a második helyre, és az eper lett a listavezető.
A bevizsgált eperminták 98 százalékán találtak szermaradványokat, 40 százalékán tíz vagy több különböző növényvédő szer maradványa volt fellelhető. A szerek egy része az EWG szerint “viszonylag ártalmatlan” volt, mások azonban betegségekkel, hormonzavarral, idegrendszeri vagy fejlődési problémákkal hozhatók összefüggésbe. Egyébként minden szermaradvány értéke a megengedhető szint alatt volt.
A legszennyezettebbek listáján helyet kapott még a barack és a nektarin, a zeller, a szőlő, a paradicsom, az uborka, a cseresznye, a spenót. A “legtisztább” gyümölcsnek az avokádó találtatott.
Forrás: blogs.webmed.com