Magyarország a legjobbak között szerepel a klinikai kutatások terén

nlc | 2016. Május 25.
Magyarország élen jár a klinikai kutatások terén. Május 20-a a klinikai kutatás világnapja volt, amely felhívja a figyelmet azokra a vizsgálatokra, melyek nélkül jöhetnének létre hatékony és biztonságos gyógyszerek.

Manapság igen sok olyan betegséget ismerünk, amelyek kezelésére még nem találtak gyógymódot, így a megfelelő gyógyszer sem áll még rendelkezésre. Az új orvosságok kifejlesztése rendkívül bonyolult, pénz- és időigényes feladat. “Ahhoz, hogy az új, ma patikában kapható gyógyszerek rendelkezésre álljanak, komoly klinikai vizsgálatokra van szükség, melyek során az új készítmények hatékonyságát, biztonságos alkalmazhatóságát, a terápiás módszerek, kezelési folyamatok hatását figyelik meg és tanulmányozzák” – emeli ki Kiss Gábor, a Synexus Magyarország Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi gyógyszerkísérletekben Európa jelentős szerepet vállal. A fejlesztések leginkább a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos kórképek gyógyítását, kezelését segítő gyógyszerek kifejlesztését célozzák. Jelentős számban készülnek tanulmányok a bőrgyógyászati, a reumatológiai, a mozgásszervi betegségekkel kapcsolatosan is, de a fejlesztések segítségével a közelmúltban komoly eredményeket értek a melanoma, a vastag- és végbélrák, vagy éppen az emlődaganat gyógyításában.

Magyarország élen jár a klinikai kutatások terén, van tehát mire büszkének lennünk.

Jelenleg a legtöbb klinikai vizsgálatot végző európai országok rangsorában az első tíz között található hazánk. A ranglistát Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország vezeti. Kelet-Európából mindössze három ország tartozik az élbolyba, Magyarország mellett Lengyelország és Csehország.

Hazánkban jelenleg évente több mint 300 új klinikai vizsgálatot engedélyeznek, vizsgálatonként átlagosan 5 vizsgálóhellyel, vizsgálóhelyenként 10 beteggel. A gyógyszerek tesztelése ellenőrzött körülmények között zajlik, amelyek lehetővé teszik az ingyenes hozzáférést az időnként nagyon drága új terápiákhoz.

A klinikai gyógyszerkutatásban részt vevő betegek egészségi állapotát az orvosok rendszeresen ellenőrzik, a vizsgálatok a megszokottnál jóval gyakoribbak. A betegeknek nem kell várakozniuk, felkészült klinikai vizsgálóorvosok, asszisztensek vagy nővérek fogadják őket, panasz esetén pedig a nap 24 órájában jelentkezhetnek vizsgálóorvosuknál.

A hatóságok és a kutatók remek együttműködését jól mutatja, Magyarországon évi közel 20 ezer páciens vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatban, amivel az előkelő negyedik helyen áll az európai országok ranglétráján.

(Synexus)

Exit mobile version