Menstruációs társasjáték született az előítéletek ellen

nlc | 2016. Szeptember 14.
A menstruáció felszabadító mozgalmának újabb mérföldköve lehet a menstruációs társasjáték.
Menstruációs társasjáték született az előítéletek ellen

A menstruáció a mai napig összekapcsolódik a tisztátalanság fogalmával és a szégyenérzettel, legyen szó a havi vérzés idején tehénistállókba száműzött nepáli asszonyokról vagy az illatosított tamponok bűvkörében élő nyugati nőkről. A nők havi vérzését övező évezredes tabu elemi erővel köti gúzsba a társadalmi diskurzusokat, és hiába a feministák felszabadító törekvései, a nők többsége még mindig nem szívesen beszél menstruációjáról. Akkor sem, ha kellemetlen, akkor sem, ha fájdalmas, akkor sem, ha segítségre lenne szüksége.

Pontosan ez ellen próbálja felvenni a harcot a menstruációs társasjáték is. A speciális játék egyszerre fontos oktatási eszköz és olyan frivol gesztus, ami nemcsak hogy arcon köpi a menstruációs tabut, de egyenesen gyerekek kezébe adja: tessék, nézd meg, fogd meg, ilyen izgalmas és érdekes ez az egész. A játékot megalkotó dizájnerek, Daniela Gilsanz és Ryan Murphy vagány, minimalista stílust választottak a játékhoz, ami egyébként megtanítja a gyerekeket a menstruációs ciklus működéséről és olyan praktikus dolgokra is, mint például a betét vagy tampon használata.

De ami a legfontosabb – az alkotók számára is –, hogy a gyerekek úgy szocializálódjanak, hogy komfortosan kimondhassák a “menstruáció”, “tampon” vagy “petefészek” szavakat, hiszen a nyelvi gátak leküzdésével a hozzáállásuk is sokkal szabadabb lehet. A társasjáték 9 és 11 év közötti gyerekeknek készült és Glisanz és Murphy remélik, hogy fiúk és lányok egyaránt szívesen játszanak majd vele.

HuffingtonPost

Exit mobile version