Kiscicák adnak újra életkedvet az idősotthon lakóinak

nlc | 2016. November 18.
Elképesztő hatással vannak a kiscicák azokra a demens emberekre, akik rég elvesztették életkedvüket.

A 69 éves Greg Moore valamikor kommunikációs szakember volt, 2014 óta azonban egy speciális idősotthon lakója, ugyanis Parkinson- és Alzheimer-kórtól szenved.

Az otthon vezetője szerint a férfi soha nem beszélt senkihez, nem szerette, ha hozzá szólnak, idegesítette, ha valaki közeledni próbált felé. A férfi zaklatottsága természetes volt, egy testileg-lelkileg aktív élet után borzasztóan nehéz volt feldolgoznia a demenciával járó problémákat.

Mindez azonban változni látszik, az otthont ugyanis ellepték a gondozásra szoruló kiscicák, akiket etetni, sétáltatni, babusgatni, szórakoztatni kell. Greg ma már két kiscicáról gondoskodik, napi programját a háziállatok igényeihez igazítja.

Természetesen nem Greg az egyetlen, akinek az életét megváltoztatták a szőrös kis gombócok, a legtöbb bentlakó számára új időszámítás kezdődött: újra van célja és értelme a mindennapoknak.

A gondozók szerint a demenciától szenvedő idős embereknél jellemző tünet, hogy görcsösen ismerős arcokat, tárgyakat keresnek maguk körül, ám amint a kiscicákat az ölükbe adják, megnyugszanak, a stressz egy szempillantás alatt eltűnik; az idősek ösztönösen megérzik, hogy a bébicicák törődést, gondoskodást igényelnek. Olyan ez, mintha újra nagyszülők lennének.

Egy idős lakóra olyan hatással volt ez az élmény, hogy újra képes lett beszélni. Míg a cicák érkezése előtt nem tudta kifejezni magát, ma ismét teljes mondatokban szólal meg.

via upworthy

Még több cica az NLCafén!

Exit mobile version