Rengeteg magyar településről tűntek el az orvosok

nlc | 2016. December 09.
Az Abcúg számításai szerint majd’ félezer olyan település van Magyarországon, ahová nem jut háziorvos.

Remek térképen mutatja meg az Abcúg, hogy melyek azok a magyar települések, ahol nincs orvos. Mint írják Borsodban 77 település között kell szaladgálniuk a helyettesítő orvosoknak, miközben a betegekre egyre kevesebb idő jut

 

Magyarországon összesen 6565 háziorvosi körzet áll szerződésben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ezek közé tartozik a jelenleg betöltetlen 281 körzet is. Első ránézésre ez nem tűnik nagy számnak, az összes körzetnek ugyanis a 281 üres csupán a 4,2 százaléka. A betöltetlen körzetek viszont jellemzően az ország félreeső területein helyezkednek el, ráadásul a többségükben nemcsak a székhelynek számító település ellátásért felel a háziorvos, hanem több kisebb környező településért is. Van olyan körzet az országban, amelyhez hat település tartozik.

Vannak olyan körzetek, ahol 12 éve betöltetlen a háziorvosi poszt, igaz, ellátást az ott élők is kapnak, de nem mindennap.

Arányaiban a legtöbb háziorvos Békés, Somogy és Nógrád megyéből hiányzik. A fővárosban és Pest megyében pedig az összes praxis számához viszonyítva szinte elenyésző a hiányzók száma. 

Exit mobile version