Komoly probléma van a brit gyerekek reggelijével – figyelmeztetett az angol közegészségügyi szolgálat a BBC-n. A fiatalok ugyanis túlságosan sok cukrot fogyasztanak, gabonapelyhek, gyümölcsitalok és kenyérre kenhető krémek formájában.
A szakemberek kiemelték, hogy az egészségtelen étrend a fogak szuvasodásához, a derékbőség gyarapodásához és olyan, hosszú távú egészségi problémákhoz vezet, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Az ötéves gyerekek nagyjából negyedének van lyukas foga, és a gyerekek csaknem egyötöde már elhízottan hagyja el az általános iskola alsó tagozatát – írta a BBC News.
Az országos étrendi és táplálkozási felmérés eredményei szerint az elsődleges “bűnös” a cukor, a négy- és tízéves kor közötti gyerekek ugyanis kétszer annyit fogyasztanak belőle, mint amennyit kellene.
Reggeli bajok a cukorral
A felmérés, amely négy- és tízéves kor közötti gyerekeket nevelő 200 szülő bevonásával készült, azt mutatta, hogy a problémák már a reggelinél elkezdőnek. A mutatók szerint csak a reggelizőasztalnál a gyerekek átlagosan több mint 11 gramm cukrot, vagyis csaknem három kockacukrot esznek meg. Ez egy év alatt több mint ezer kockacukrot jelent reggelire.
Egy kis tál cukrozott gabonapehely nagyjából kettő, a pirítósra kent csokoládékrém három, míg egy pohár gyümölcslé öt kockacukrot tartalmaz.
Érdemes megnézni a cukortartalmat!
A felmérésből kiderült, a megkérdezett szülők 84 százaléka vélte úgy, hogy egészséges reggelit ad a gyermekének. A szakértők szerint a szülőknek érdemes ellenőrizniük az egyes termékek cukortartalmát. Ebben segíthetnek például különböző mobiltelefonos alkalmazások is.
Kétéves korban a gyerekeknek kevesebb, mint 13 gramm (3 kocka), háromévesen kevesebb mint 15 gramm (4 kocka), négy- és hatéves kor között kevesebb mint 19 gramm (5 kocka), hét és tíz éves kor között kevesebb mint 24 gramm (6 kocka) cukrot lehetne fogyasztaniuk naponta.