Vigyázz! Ezek az ételek valóban képesek beteggé tenni!

nlc | 2017. Január 13.
Vannak olyan ételek, amelyek beteggé tehetnek bennünket! Ezeket messziről kerüld el!

Ezek az ételek áttételes módon komoly és súlyos betegségeket okozhatnak.

Fagyasztott bogyós gyümölcsök
Azt gondolnánk, hogy a fagyasztás megszünteti a betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat, de nem. A mélyhűtött bogyós gyümölcsök és a gránátalma nemrégiben hepatitisz-A fertőzést okoztak közel kétszáz embernél. A szennyezett élelmiszerről ráadásul csak későn derül ki, hogy bajt okoz.

Burgonya
Nehéz elhinni, de a gyökérzöldségek is okozhatnak betegségeket. A szolanin nevű toxin felgyülemlik a krumpli héján, de szerencsére jól látható, ha megzöldül a krumpli héja vagy maga a gumó, azt semmiképpen ne együk meg.

Sajt
A puha sajtok gyakran nem pasztőrözött tejből készülnek, ezért szalmonella- vagy lisztériabaktériummal szennyezettek lehetnek, az elmúlt években ez 4 különböző járványt okozott a világon. Csak olyat lágy sajtot vegyél, aminek a címkéjén fel van tüntetve a “pasztőrözött” felirat.

Uborka
Tavaly Magyarországon is többször volt mérgező uborka a boltokban, amikor növényvédő szer volt a növényen. De van olyan, amikor szalmonella szaporodik el a héján. Nagyon figyeljünk, hol veszünk uborkát.

Olvass tovább betegségek témában!

Prevention

Exit mobile version