A sütés hivatalosan is jót tesz a mentális egészségednek

nlc | 2017. Április 07.
Kiderült, hogy a legjobb, amit a mentális egészségedért tehetsz, hogy sütsz egy tepsi muffint: megnyugtat, kikapcsol, az édes végeredményt pedig el is fogyaszthatod!

Nem véletlen, hogy manapság marketingesekből és hosszú órákon át irodákban görnyedő PR-osokból lesznek éjszakánként hobbicukrászok. Hiszen a sütés – és különösen az, ha másoknak sütünk – kikapcsol minket, segít csökkenteni a stressz-szintet, ráadásul kézzelfogható (és jó esetben finom) produktummal is jár a végén.

 

Ez pedig nem csak valami homályos megérzés: a Boston University professzora, Donna Pincus megerősítette, hogy a sütés segít nekünk kifejezésre juttatni kreatív energiáinkat, így pedig hozzájárul mentális egészségünk javulásához. Ez elsősorban azért lehet, mert a sütés rengeteg figyelmet igényel: a méricskélés, tésztagyúrás, tojás felverés közben annyira fókuszálunk, hogy agyunk képes teljesen leállni a csapongó gondolatok hullámával, és csak erre az egy dologra koncentrálni.

A legjobb pedig, ha másoknak sütünk, ilyenkor érezzük ugyanis igazán jól magunkat! A sütés végén megszülető, kézzel fogható produktum már önmagában is jó érzéssel tölt el minket, de az tényleg szuper, mikor szeretett személyes dicsérik, lelkesen majszolgatva.

 

Metro

Exit mobile version