“A nővéremet mentünk meglátogatni Newfoundlandben, és már félúton jártunk, mikor eszembe jutott, hogy elfelejtettem magunkkal hozni Kyla naptejét“ – nyilatkozta a Today.com amerikai hírmagazinnak Rebecca Cannon. A 32 éves anyuka, mikor megérkeztek, épp ezért nővérétől kért kölcsön naptejet, mint mondja, kifejezetten gyerekeknek valót.
“Arra gondoltam, jobb egy ki nem próbált termék, mint a semmi” – magyarázza, majd hozzáteszi, legnagyobb döbbenetére kislánya így is megégett. “Az arca, ahol bekentem a naptejjel, csupa piros lett, másnapra pedig fel is hólyagosodott.” A család azonnal a legközelebbi ügyeletre sietett, ahol az orvosok megállapították, hogy a kis Kyla másodfokú égéseket szerzett az arcán.
“Amit már csak azért sem értünk, mert Kyla a biztonság kedvéért a naptej mellett kis kalapot is viselt, ráadásul sosem volt tűző napon. Ráadásul ő volt az egyetlen, aki aznap megégett” – mesélte Rebecca. Miután az ügyeletes orvos megvizsgálta a kislányt és megállapította az égést, nyugtató krémet írt fel, amelytől a tünetek még erősebbek lettek. A család újra a sürgősségire ment, ahol ezúttal egy dermatológus is megvizsgálta a kislányt, és kiderítette, hogy a tüneteket a naptej váltotta ki.
“Az úgynevezett irritáns kontakt bőrgyulladás akkor alakul ki, ha a beteg bőre olyan anyaggal érintkezik, amelyre érzékeny. Ez lehet alkohol, de akár C-vitamin is, ami a naptejekben nagy mennyiségben előfordulhat“ – mondta a Today.com-nak dr. Adam Friedman bőrgyógyász, aki szerint nem véletlen, hogy nem minden termék ajánlott kisgyermekeknek. Az ő bőrük ugyanis sokkal érzékenyebb még.
Kyla állapota az eset óta szerencsére javul, bár két hét elteltével még mindig piros és érzékeny az arca. Anyukája most egy hosszú Facebook-posztban hívja fel a többi szülő figyelmét arra, hogy alaposan válogassák meg a kozmetikumokat, mielőtt gyermekük érzékeny bőrére kenik azokat.
Olvass még többet a naptejről az NLCafé oldalán:
- Így készül a házi naptej
- Súlyos égési sérüléseket szerzett a naptejtől a 9 éves kislány
- Naptejek: ezt a veszélyes összetevőt figyeld a címkén!