A szénhidrát az egészségmánia közepén szinte szitokszónak számít – így a tészta sem rendelkezik túl fényes reputációval. Eközben újabb és újabb kutatások igazolják, hogy a mediterrán diéta maga a tökéletes fogyókúra, abban viszont bőven találunk tésztát. Akkor hogy is van ez?
Nemrég egy átfogó kutatás bizonyította, hogy a tésztafogyasztás – természetesen mértéket tartva – még a fogyásban is segíthet. A dietetikusok szerint két dolgot kell figyelembe venni, mikor tésztát eszünk: legyen teljes kiőrlésű vagy jó minőségű durumlisztből készült, és egy adag ne haladja meg a félcsészényi száraz tésztát. Ha ezeket betartjuk, jó szívvel, sőt büszkén élvezhetjük a tésztaételeket és azok előnyeit (lásd lejjebb).
A tészta 5 jótékony hatása az egészségre:
- Alacsony a sótartalma, és koleszterinmentes.
- Magas a folsavtartalma.
- Alacsony a glikémiás indexe.
- Serkenti az agyműködést.
- Fehérjében és rostban is gazdag, utóbbiból 2,5 grammot tartalmaz egy átlagos adag.