Szuper konyhai trükkök nem csak kezdőknek

nlc | 2017. December 18.
Igazán nagyszerű konyhai trükköket hoztunk. Ha csak egyet is megfogadsz belőlük, garantáltan egyszerűbb lesz az életed.

Számtalan módon bevethető, és sok étel nélkülözhetetlen hozzávalója – mi az? Persze hogy a tojás, amely a legtöbb konyhában az alapélelmiszerek között lapul. Mivel millió módon felhasználható, és szinte nincs is olyan nap, hogy ne vennénk hasznát, ezért is érdemes olyan praktikákat megtanulnunk, amelyek még egyszerűbbé teszik a felhasználását. Azt tudtad, hogy ha sima felületen töröd fel a tojást, szebben hasad, mint ha valami éleshez koppantanád? Ha erről nem hallottál, itt az ideje kipróbálni. Ha a főtt tojást hámozod, neked sikerül szépen leszedni héját? Ha igen, azok között a szerencsések között vagy, akik nagyon kevesen élnek a földön. Viszont van egy titok, ami ezután segíthet: ha a megfőtt tojás vizébe löttyintesz egy kevés ecetet, sokkal egyszerűbb lesz a hámozás.

Akad jó néhány további konyhai trükk, amelyik megkönnyíti az életünket. A kiszáradt péksütiket a mikróban lehet újjáéleszteni, mégpedig úgy, hogy a sütivel együtt egy fél pohár vizet is beteszel a gépbe. A friss zöldfűszereket pizzavágóval a legkönnyebb aprítani. Ha pedig sütsz, és margarinra is szükséged van, bátran olvaszd meg, és úgy tedd a többi hozzávalóhoz – legyen szó a sima vagy a laktózmentes változatról.

A fővő tészta fölé egy fakanalat kell tenni az edény falára, és nem fog kifutni a víz. Ha a cukor vagy a só összeállt a tartójában, egy belerakott kekszdarab csodákra képes, ugyanis kiszívja a nedvességet belőlük, és szétesnek az összeragadt szemcsék. A télen olyan népszerű déligyümölcsök kapcsán is van több praktika, amelyeket érdemes belevenni a repertoárba. Ha például csak néhány csepp citrom- vagy narancslére van szükséged, és nem akarsz feleslegesen megkezdeni egy gyümölcsöt, szúrd át azt egy vékony, fából készült nyárssal. Így megszerezheted a pár csepp nedűt, és a gyümölcsöd is megmarad. A banánok tartósítása is végetlenül egyszerű: úgy érheted el, hogy azok jó néhány nappal tovább maradjanak frissek, ha a fürtöt összetartó véget folpackba tekered.

A tojás mellett a burgonya a másik olyan alapvető élelmiszer, amelyik a legtöbb háztartásban megtalálható. Ám sajnos sokáig nem lehet tárolni, mivel hamar csírát növeszt – hacsak nem teszünk a krumplik közé egy almát. Az alma ugyanis – láss csodát – meggátolja a csírázást, és ezáltal nem romlik a zöldség minősége.

Exit mobile version