Manapság annyi növényi tej közül válogathatunk, hogy többnyire csak vakon botorkálunk a lehetőségek között, mérlegelve a rizs, a kókusz meg a zab előnyeit. Szerencsére a kanadai McGill Egyetem friss kutatása most segíthet eligazodni az útvesztőben.
A szójatej kacskaringós karriert járt be az egészségtudatos világban: kábé elsőként emelkedett ki alternatív, növényi tejként, majd hirtelen mindenki rásütötte, hogy egészségtelen, ezért kimondottan megbélyegzett státuszba került. Pedig a McGill Egyetem kutatásában a szója került ki győztesen: ez az a növényi tej, amely a friss felmérés szerint a legtöbb tápanyagot tartalmazza. Hihetetlenül sok benne a protein, és elég magas a kalciumtartalma is, ami elég volt, hogy a szója az élre törjön.
A kutatók mandulatejjel, rizstejjel, kókusztejjel és hagyományos tehéntejjel vetették össze a szójatejet, szóval talán még korai lenne kijelenteni, hogy az összes növényi tej közül ez lenne a befutó, mindenesetre arra talán jó az új fejlemény, hogy helyreállítsa a szójatej egykori státuszát.