Ezért ilyen pocsék a koszt a magyar kórházakban

nlc | 2018. Február 14.
Betegenként napi 550 forintból kellene kigazdálkodniuk a napi háromszor étkezést a kórházaknak, amit vagy a mennyiség, vagy a minőség rovására tudnak csak megtenni. Jellemzően az utóbbin spórolnak, de van olyan intézmény, ahol a mennyiséggel is gondok vannak.

Nagy eltérések vannak a magyar kórházakban, ha a betegek étkezéséről van szó. A páciensek kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak, nem véletlenül. A kórházak naponta 550 forintos fejkvótából igyekeznek biztosítani a napi háromszori étkezést – derül ki a Hír TV riportjából.

Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát. 

Szelet kenyér két kockasajttal

A betegek hozzátartozói is tisztában vannak a helyzettel, ezért a legtöbben egy kis hazaival igyekeznek kiegészíteni a kórházi menüt, amivel árthatnak is szerettüknek.

A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös

– mondta a Hír TV-nek Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.

Az 550 forintos napi ellátási összeg egy 1999-es szabályozás hozadéka. „Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

A probléma összetett, mert a legtöbb kórházban nincs saját konyha, így külsős beszállítóktól kénytelenek megrendelni az étkezést, ami pluszkiadást jelent az intézményeknek, amit saját, amúgy is szűkös költségvetésükből pótolnak ki.

Exit mobile version