Meghalt egy HIV-fertőzött csecsemő, mert az anyja kitalációnak tartja a vírust

MTI/NLCafé | 2018. Április 03.
Vizsgálatot indítottak hétfőn Oroszországban egy öt hónapos, HIV-pozitív csecsemő halálának ügyében, akit az anyja nem engedett kezelni, mert meggyőződése, hogy az emberi immunhiány vírus (HIV) csupán „tévhit”.

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják azt a szibériai nőt, aki nem engedte kezelni HIV-fertőzött csecsemőjét. A már 5 éve maga is HIV-fertőzött, Irktuszban élő nő szerint öt hónapos gyermeke tüdőgyulladásban halt meg, a HIV pedig csupán tévhit. „A csecsemő anyja HIV-pozitív volt, és mind a maga, mind a lánya kezelését elutasította” – írták közleményükben a nyomozók.

A regionális AIDS-központ szerint a gyermeknél már kialakult az AIDS, mire kórházba szállították. „Az öt hónapos kislány tüdeje szó szerint felrobbant belülről” – írta közleményében a központ.

A HIV-vírussal diagnosztizált emberek többségének napi vírusellenes (antiretrovirális) kezelésre van szüksége, ami segít kordában tartani a fertőzést, és esélyt ad a páciensnek a hosszú és viszonylag egészséges életre. A kezelés elmaradása esetén a HIV elpusztíthatja az immunrendszert, ami a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet.

A HIV-fertőzött oroszok kevesebb mint fele él az antiretrovirális kezelés lehetőségével részben egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint „az AIDS-et okozó vírust a Nyugat találta ki”.

Az orosz kormány szerint jelenleg több mint 900 ezer orosz állampolgár HIV-fertőzött, és óránként tízen fertőződnek meg.

Exit mobile version