Vallására hivatkozva nem hajlandó fogamzásgátlót felírni egy orvos

nlc | 2020. Január 31.
Az egész kontinens (és persze az internet) kiakadt a lépésen, és azon, hogy a klinika támogatja az ausztrál doktornőt.

Nemrég meglepő kiírás fogafta a Torquay Medical Health and Wellness Clinic orvosi rendelő pácienseit Ausztráliában: a faliúsjágra kifüggesztett lap szerint az egyik orvosuk, Hong Nguyen nem ír fel többé fogamzásgátlót, esemény utáni tablettát, nem is ad tanácsot ilyen ügyekben, és sem sterilizálást és vaszektómiát, sem abortuszt nem végez. A Torquay-ben (Melbourne-től száz kilométerre) található klinika nem részletezi a döntést, csak elnézést kér az esetleges kényelmetlenségért – írja a Daily Mail

Forrás. Twitter/Andy Meddick

Ahogy arra számítani lehetett, a felhívásról készült, Twitterre kikerült kép végigfutott a neten, amely két táborra szakadt: az egyik szerint hallatlan és nevetséges, hogy 2020-ban egy orvos egyszerűen megtagadhatja a betegek kérését (egy magánklinikáról van szó egyébként), a másik nem érti, mire ez a nagy felhajtás. A képet ráadásul egy politikus, egy állati jogokért küzdő párt helyi képviselője, Andy Meddick posztolta, a vita alaphangja tehát adva volt. Tény, hogy ez legális – írta posztjában –, mégis baljós, le kell tehát szavazni, az ugyanis veszélyes útra visz, ha az orvosok elkezdik megtagadni az ellátást a betegeiktől. Feloldhatatlannak tűnő konfliktus ez: az orvosok egyrészt felesküsznek arra, hogy megtesznek betegeikért, amit csak tudnak, másrészt a vallási diszkriminációról szóló törvény szerint jogos nemet mondani, ha egy helyzet ütközik az ember hitével.

A klinika gyorsan posztolt egy közleményt, amelyben biztosítanak mindenkit arról, hogy támogatják a nőket, hogy szabadon dönthessenek testük felett, és a rendelő orvosai és dolgozói igenis gondját viselik minden betegüknek. Ez utóbbit nyilván úgy értették, hogy van más orvosuk is. Ekkor azonban már késő volt: az intézmény közösségi oldalait elárasztották a negatív kommentek, a legtöbben az orvos távozását követelték, mások bojkottot kezdeményeztek. Visszatérő komment volt, hogy az ember egészsége egyszerűen túl fontos ahhoz, hogy egy olyan doktorra bízzák, akinek a vallás fontosabb, mint a segítségnyújtás. Többen azonban megjegyezték azt is, hogy még mindig jobb, hogy a doktor és a klinika nyíltan szól jó előre, hogy mire számíthatnak, így legalább senki nem kerül kellemetlen helyzetbe a rendelőben.

Akárhogy is, az oldalakat elárasztó utálkozó kommenteket és negatív értékeléseket látva a klinika úgy döntött, inkább eltűnik a közösségi médiából.

(via)

Exit mobile version