Lehet, hogy a vírus már évek óta mutálódik az emberekben

K. Z. | 2020. Április 01.
Új elmélet a járvány kezdeti szakaszára.

A tudomány a koronavírusjárvány kitörése óta keresi a választ a SARS-CoV-2 névre keresztelt vírus eredetére – írja a 444.hu több tudományos cikk alapján. Ami ma már bizonyos: a vírust nem mesterségesen, laborban tenyésztették ki.

A vírus már évekkel ezelőtt megjelenhetett az emberekben. Elképzelhető, hogy a SARS-CoV-2 elődje átugrott az emberekre, majd emberről emberre észrevétlenül terjedve tett szert új genetikai tulajdonságokra. Ezek az adaptációk tették lehetővé a világjárvány elszabadulását” – írják a világ legismertebb virológusai egy, a Nature Medicine folyóiratban publikált tanulmányukban.

Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet igazgatója szerint ez a fokozatos evolúció „évekig, akár évtizedekig is eltarthatott” – hivatkozik szakértőre a 444.hu.

„A járvány eredetét kutatva Kínában, ahol decemberben figyeltek fel a rejtélyes tüdőgyulladásos betegségekre, Si Csengli, a vuhani Virológiai Intézet kutatója a Kína és Mianmar határvidékén hegyi barlangokban élő denevérekben megtalálható koronavírusra vezette vissza a SARS-CoV-2 eredetét. A két vírus génállománya 96 százalékban egyezett, ám a denevérvíusokban nem volt meg az az S-protein, amelyen keresztül az emberi sejtekhez kapcsolódna. Ezt az S-proteint egy kantoni és egy hongkongi kutatócsoport végül jávai tobzoskákban található koronavírusokban azonosította, ennek alapján feltételezte több kutató is, hogy a Kínában kedvelt ételnek számító tobzoska lehetett az a közvetítő, amely a denevérek és az ember között közvetítette a vírust. Csakhogy Lipkin és társai szerint az embereket fertőző SARS-CoV-2-nek van egy olyan mutációja, mely sem a denevérekben, sem a tobzoskákban talált vírusokban sincs jelen – vagyis kevéssé valószínű, hogy állatról terjedt át emberre a mostani járványt okozó változat.”

Ezért feltételezhető, hogy a most világjárványt okozó vírus valójában már az emberekben fejlődhetett ki abban az időszakban, amikor még feltűnés nélkül terjedt emberről emberre, vagyis az is lehet, hogy nem Kínából ered, csupán ott figyeltek fel először az eltérő tünetekre.

Exit mobile version