Az ízületi porckopás nem csak az idősebb korosztályt érinti! Ezért alakulhat ki, és ezt teheted ellene

nlc | 2020. Május 18.
Magassarkú cipő, a futás, az aerobik, és minden, a térdedet megerőltető sport hosszú távon térdfájdalomhoz, porckopáshoz vezethet. Mutatjuk, mit tehetsz a fájdalom és a többi tünet ellen!

Az ízületi porckopás nem az idősebb korosztály sajátja: az életmódunk miatt egyre többünket érint már a 30-as éveinkben is. De mit tehetünk ízületeink védelme érdekében, és mi a teendőnk, ha már kialakult a kopás?

Megerőltető sportok, túlsúly és a magassarkú cipők

Ha szereted a magassarkú cipőt, akkor jó eséllyel nem ismeretlen számodra a térdízületeidben vagy a lábfejedben, bokádban jelentkező fájdalom sem. Minél magasabb egy cipő sarka, annál nagyobb terhet rósz a lábujjaidra és a térdedre: gondolj bele, egy tűsarkúban a térdedet csak nagy munka árán lehetséges egyenesen tartani. Persze nem azt mondjuk, hogy soha ne viselj magassarkú cipőt, hanem azt, hogy felváltva viseld a magasabb és az alacsonyabb topánokat, és legyen nálad váltócipő arra az esetre, ha fájna a bokád, a lábad. Természetesen, a legjobb, ha meg tudod tartani az arany középutat, és jellemzően az 5-6 centis sarok mellett döntesz.

A magassarkú cipők mellett a túlsúly sem kedvez az ízületi porckopásnak: minél több a felesleges kilók száma, annál nehezebb dolga van a lábfejnek, valamint a térd és a csípő ízületeinek. Mindezek mellett a térdízületi porc akkor is nagyobb eséllyel károsodhat, ha például mozgásszegény életmód következtében ízületi gyulladásod van, vagy köszvénnyel küzdesz.

De az aktív élet sem garancia arra, hogy megúszod a porckopást. A térdízületeket megerőltető sportok, mint amilyen a futás, vagy a terepkerékpározás – különösen hegymenetnek felfelé -, szintén megterhelik a térdízületeidet. De emellett minden olyan mozgásforma, ami ugrálással jár, ugyancsak nem tesz jót, ha térdízületi kopásod van – és akkor sem, ha szeretnéd megelőzni. Vagyis, sem az aerobik sem a step aerobik nem tartoznak az ízületkímélő sportok közé.

Hogyan óvhatod az térdízületedet?

Az első, amivel sokat tehetsz magadért, hogy ha van rajtad súlyfelesleg, add le! A túlsúly az egész szervezetedre hatással van, így az ízületeidre is. Emellett dönts olyan mozgásformák mellett, amik nem jelentenek nagy terhelést a térdízületednek, de a kerékpározással légy óvatos: részesítsd előnyben a sík terepet, ugyanis, ha hegymenetnek felfele tekersz, azzal megerőltetheted a térdedet.

Ha az úszás mellett döntesz, akkor a hát és a gyorsúszást válaszd a mellúszás helyett. Talán nem is gondolnád, de a mellúszást jobb, ha hanyagolod, ugyanis amikor kifelé mozgatod a lábaidat, enyhén ugyan, de kifelé csavarodnak a térdízületek, ami szintén nem előnyös.

Mindezek mellett a különböző porcvédő szerekkel támogathatod a porcok egészségét, a gyógyfürdők, és a fizikoterápia pedig javíthatja a térdízületeid mozgástartományát, enyhítheti a fájdalmaidat.

Exit mobile version