Ha vegetáriánus vagy, és a szervezeted nem kap elegendő mennyiségű B12-vitamint, az a szellemi teljesítmény romlásához, valamint vérszegénységhez is vezethet.
Miért fontos a B12-vitamin?
A B12-vitamin szervezetünk jóformán minden területére hatással van. Fontos szerepet tölt be az anyagcserében, a sejtosztódás és a vérképzés sem működhet megfelelően a hiánya esetén, de az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen.
A B12-vitamin-hiány egyik jele lehet, ha fáradékonynak érzed magad – még akkor is, ha eleget aludtál. Ha a szervezeted hiányt szenved, memóriaproblémák is felléphetnek, valamint végtagzsibbadás is jelentkezhet. Sőt, a bőröd is jelezhet: a sápadt, fakó arcbőr is figyelmeztető jel lehet.
Ezek azonban csupán a kezdeti tünetek, ugyanis az idő múlásával, ha szervezeted tartósan nem jut B12-vitaminhoz, komoly hiánybetegségek is kialakulhatnak: nagyobb az esély a vérszegénységre, a központi idegrendszer működésének zavarára és a depresszióra.
Hogyan tudod pótolni a B12-vitamint?
Tény, hogy a bélbaktériumaink termelnek ugyan B12-vitamint, azonban ezt annyira elenyésző mennyiségben, hogy az nem elegendő a szervezetünk számára. A felnőtt szervezetnek az ajánlott napi mennyiség 4 mikrogramm, amihez, ha az ételekből nem jutsz hozzá, külső forrásból kell pótolnod. Mivel a B12-vitamint – leginkább csak – állati szervezetben élő mikroorganizmusok termelik, étkezéssel csak állati eredetű ételekből tudjuk pótolni.
Pont emiatt nem mindegy, hogy lakto-ovo vegetáriánus, vagy lakto-, esetleg ovovegetáriánus vagy. A helyzeted akkor könnyebb, ha lakto-ovo vagy laktovegetáriánus életmódot követsz, ugyanis ebben az esetben a tejtermékek fogyasztásával pótolhatod a B12-vitamin egy részét.
A leggazdagabb B12-vitaminforrás kétség kívül a vörös hús, a máj és a hal, de lakto-ovo vagy laktovegetáriánus lévén tojás, sajtok és a különböző tejtermékek fogyasztásával is részben hozzá lehet jutni. Ha ovovegetáriánus vagy, még véletlenül se dőlj be olyan téves információknak, miszerint növényi eredetű ételekben is van B12-vitamin: természetes módon sem gombákban, csírákban, sem gyümölcsökben nincs.
Még ha étrendedből nem is hiányoznak az állati eredetű ételek, akkor is előfordulhat a B12-hiány, például, ha bizonyos hatóanyagú, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert vagy savcsökkentőt szedsz, illetve olyan gyomor-bélrendszeri műtéten vagy betegségen estél át, ami a felszívódást gátolja. Ezen felül az idős kor miatt csökkenő intrinsic faktor (a B12 hasznosulásához szükséges fehérje) termelődés, valamint a fogamzásgátló tabletták is befolyásolhatják, csökkenthetik a B12-vitamin felszívódását.