Kiknek lehet jó az oxigénterápia?

nlc | 2022. Október 19.
A hiperbár oxigénterápiát hosszú ideig elsősorban a búvároknál használták a nyomáskülönbség miatt fellépő, sokszor súlyos panaszok enyhítésére. Napjainkban azonban egyre több betegség kiegészítő kezelésére vetik be a 100 százalékos tisztaságú oxigén belégzését. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen betegségek esetén lehet fontos szerepe ennek a terápiának.

Szeptember 15-től nyitotta meg kapuit a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark új gyógyászati- és egészségcentruma, a Balance Medical Center. A fürdőkomplexum régóta népszerű volt, köszönhetően többek között a nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvizének, amely mozgásszervi megbetegedések kezelésére is kiválóan alkalmazható. A 2020-ban indult, és a hetekben lezárult fejlesztés részeként a balneoterápiás kezelések tárháza is jelentősen kibővült: a vendégek számára elérhető lett többek között a hungarikumnak számító súlyfürdő, illetve a keringési zavarokkal küzdőknek javasolt szénsavas fürdő is. A stressz kezelésére szolgálhat továbbá a lebegőkabin, melyben a világ zajától elzárva, sós víz tetején lebegve relaxálhatnak az egészségközpont vendégei. Iszapkezeléseket és gyógymasszázsokat szintén választhatnak a feltöltődni és gyógyulni vágyók.

A nemrég átadott egészségcentrum egyik legizgalmasabb fejlesztése egy hiperbár oxigénterápiás kamra, amely október elejétől kezdte meg működését. Az itt kezelt vendégek egy speciális kialakítású keszonkamrában lassan megnövelt nyomás alatt lélegezhetnek be 100 százalékos tisztaságú oxigént egy maszkból. Talán úgy gondolnánk, hogy ennek elsősorban a légzőszervekre nézve lehet hatása, ez azonban nem így van. A terápia lényege, hogy a nyomásnövekedés hatására a vérplazmában az oxigén szintje a sokszorosára nő, a szövetekhez így a szokásosnál jóval több oxigén jut el, ami segíti a regenerációt és a gyulladások mértékét is gyorsan csökkenti. Efféle oxigénterápiával számos betegség ellátásában kísérleteztek az elmúlt évtizedek során az infarktus okozta károsodás kezelésétől a diabéteszt kísérő elváltozások visszafordításán át egészen a műtéti sebek gyorsabb gyógyításáig.

Hogyan gyógyíthat az oxigén?

A hiperbár oxigénterápiával (röviden HBO) a 20. század eleje óta kísérleteznek az Egyesült Államokban. Az 1940-es években az amerikai haditengerészet olyan mélytengeri búvárok kezelésére alkalmazta, akik dekompressziós betegségben szenvedtek. Ezek az összefoglaló néven búvárbalesetekként is hívott panaszok akkor alakulnak ki, amikor egy mélybe alámerült ember túl gyorsan jött fel a felszínre. Emiatt a vérében apró nitrogénbuborékok keletkeztek, amelyek akadályozták a vérkeringést, így a szövetek megfelelő ellátását. Hatására számos szervben oxigénhiányos állapot alakult ki, amelyek esetenként súlyos, akár halálos következménnyel is jártak a búvárokra nézve. Az orvosok hamar rájöttek, hogy a nagy tisztaságú oxigén belégzése csökkenti a szöveti oxigénhiányt és elősegíti a nitrogénbuborékok kiürülését a szervezetből. Az 1960-as évekre a terápiát szén-monoxid-mérgezés kezelésére is kiterjesztették, a búvárok ellátása mellett jelenleg is használják szén-monoxid-mérgezésben szenvedők, köztük tűzoltók és bányászok kezelésére.

Az első hiperbár oxigénterápiás kamrák kialakítását követően az orvostudomány más betegségek kezelésére is elkezdte használni ezt az eljárást. Az 50-es években Hollandiában az Amszterdami Egyetem orvosai keszonkamrában végeztek el néhány szívműtétet. A beteg szöveteit így mesterséges úton tudták feldúsítani oxigénnel, melynek hatására hosszabb szívleállás mellett sem károsodtak. Ennek segítségével hosszabb ideig tartó, bonyolultabb beavatkozásokat is biztonságban el tudtak végezni.

Megfigyelték azt is, hogy a HBO-terápia segíti a sebgyógyulást azáltal, hogy oxigénben gazdag plazmát juttat az oxigénhiányos szövetekhez. Hogyha ugyanis megvágjuk, megégetjük, vagy más módon felsértjük a bőrünket, az érintett területen a szövetekben oxigénhiányos állapot alakul ki. Erre egyrészt szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy a sebgyógyulás folyamatát beindíthassa, másrészt viszont a szövetek pusztulását is okozza. A nagyobb nyomás a kamrában növeli az oxigén mennyiségét a vérben, ami a szövetekhez eljutva megállítja a szövetelhalást és gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Kutatások igazolták azt is, hogy a HBO-terápia blokkolja a káros baktériumok működését, és segíti a szövetek ellenállását a betegséget kiváltó kórokozókkal szemben. Ezenkívül a terápia javítja a fehérvérsejtek azon képességét, hogy megtalálják és elpusztítsák ezeket a szervezetünk számára veszélyes betolakodókat. A feldúsult oxigénszint ösztönzi a kollagén termelődését és új bőrsejtek képződését is.

Kiknek segíthet az oxigénterápia?

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) tájékoztatója (https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/hyperbaric-oxygen-therapy-get-facts) alapján a hiperbár oxigénterápiás kezelések többek között az alábbi állapotok esetén lehetnek hasznosak:

Kísérleteznek továbbá a HBO-terápiával a koronavírus miatt kialakuló COVID-19 hosszabb ideig fennálló tüneteinek enyhítésére is. Főleg a hosszú-Covidként is hívott tünetegyüttes neurológiai panaszai (például az agyköd és az azzal járó zavartság, ami sok betegnél tartósabban fennáll) kapcsán remélnek az orvosok előrelépést a terápia hatására. Egyelőre azonban egyértelmű kutatási eredmények nem támasztották alá a terápia hatékonyságát ezeknél a betegeknél.

Fontos ugyanakkor azt is hangsúlyozni, hogy a hiperbár oxigénterápia sem használ mindenkinek. Nem javasolt például azoknak, akik nemrég estek át fülműtéten vagy elszenvedtek valamilyen fület ért sérülést. Lázas betegeknek szintén nem megengedett a használata, illetve bizonyos tüdőbetegségek fennállásakor is veszélyes lehet. A terápiát minden esetben egy orvosi kivizsgálás előzi meg, melynek során a szakember kiszűrheti azokat az egészségügyi problémákat, amik ellehetetlenítenék a kezelést – mondta el a Lenti termálfürdőben rendezett szakmai bemutatón Dr. Szolnoki Nikolett hiperbár oxigénterápia szakértő. Hozzátette: a terápia alatt is végig orvosi felügyelet alatt maradnak a kezeltek, egy rosszullét esetén is néhány másodpercen belül kivezethetik és elláthatják az adott személyt. Erre azonban szerinte nagyon ritka esetben lehet példa, a kezelt személyeknek elsősorban az unalom elűzésével kell megküzdeniük a sokszor másfél-kétórás kezelés ideje alatt. Hogy kinek hány alkalmas kezelésre, és milyen hosszú terápiára lesz szüksége, azt szintén a kezelőorvosa határozhatja meg.

Balance Medical Center a Lenti Termálfürdő vadonatúj gyógyászati- és egészségcentruma. A gyógyulás, rekreáció és szépségápolás legforradalmibb szolgáltatásai egy helyen exkluzív környezetben. Egyedülálló hiperbárikus oxigénterápia, fürdőgyógyászati kezelések, valamint spa és wellness szolgáltatások. Egészségcentrumunk közvetlen összeköttetésben áll a 4*-os Thermal Hotel Balance szállodával és a Lenti Termálfürdővel.

Exit mobile version