Négy fontos lépés az életmódváltáshoz!

hirdetés | 2023. Május 15.
Ahogy arról korábbi cikkünkben már olvashattatok, a vénák egészségéért sokat tehetünk azzal, ha igyekszünk egészségesebben élni. Hogy ez mit jelent? Kerüljük a dohányzást, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztást, figyeljünk oda arra, mit eszünk és mozogjunk rendszeresen. Legyünk őszinték: ezek a tanácsok nagyon jól hangzanak, de kivitelezésük nem olyan egyszerű. Annak, akinek figyelnie kell az egészségére, sok esetben a teljes életmódját, addigi szokásait kell megváltoztatnia. Ez pedig pszichésen egyáltalán nem egyszerű. Sok esetben az elhivatottság is hiányzik, de ha a kezdőlökés meg is van, hosszú távon kitartónak lenni bizony nagy kihívás.
Négy fontos lépés az életmódváltáshoz!

Fülöp Ákos, sport- és teljesítménypszichológus segítségével összeszedtük azt a négy lépést, ami segít az új szokásokat beépíteni a mindennapokba.

Első lépés: alapozás

Az alapozás szakaszában egyvalamire van igazán nagy szükség, az pedig a türelem. Mindig mindent azonnal akarunk, ezek a változások viszont hosszabb kifutásúak, aktív és tudatos figyelmet és folyamatos energiabefektetést kívánnak tőlünk. Önreflexióra, reális célokra és elszántságra van szükség.

Második lépés: cselekvés

Ha már megvan az elhatározás, az fél siker! A legnagyobb ellenfelünk ebben a szakaszban a halogatás, ami nagyon gyakran az utunkba áll. Hogy ennek mi az ellenszere? A konkretizálás és a tudatos tervezés – ezek fognak segíteni nekünk az elindulásban.

Harmadik lépés: fenntartás

Elhatároztuk magunkat, meg is tettük az első lépést, most már csak fenn kell tartanunk a motivációnkat. Meg kell találnunk azokat az elemeket, tényezőket, amelyek segítenek a kitartásban, amelyek újabb löketet adnak a hosszú távú cél eléréséhez.

Negyedik lépés: célállítás, akadályok leküzdése

Ahogy azt az első lépésnél kiemeltük, reális, konkrét célokra van szükség ahhoz, hogy hosszú távon tartani tudjuk változtatásokat. A jól megfogalmazott célok azokon a napokon is segítségünkre lehetnek, amikor semmi kedvünk edzésre menni vagy odafigyelni a táplálkozásra. Ha a nehezebb időben arra gondolunk, miért is vágtunk bele ebbe az egészbe, segíthet túljutni a holtponton. Akadályok, nehézségek mindig lesznek, éppen ezért érdemes rövid, közép és hosszú távú célokat is kitűzni magunk elé.


Erről a négy lépésről sokkal részletesebben beszél Fülöp Ákos a Vénák Hete weboldalán található videóban! Hallgasd meg és oszd meg velünk gondolataidat!

Vénák Hete az edukációért

A május 15. és 21. között zajló Vénák Hete edukatív tartalmakkal és szakértők bevonásával segíti az érdeklődőket abban, mit tehetnek lábuk, vénáik egészségének megőrzéséért vagy a visszérbetegséggel járó tünetek enyhítéséért. Ehhez sok esetben teljes életmódváltásra van szükség, ami számtalan kihívást tartogat. Hogyan kezdjünk neki? Milyen célokat tűzzünk ki magunk elé? Hogy maradjunk motiváltak? Milyen a vénabarát táplálkozás? Ezekre a kérdésekre egy pszichológus és egy dietetikus szakértő segít megtalálni a válaszokat. A tai chi és aerobic videók könnyen követhető gyakorlatai pedig azokat is mozgásra sarkallja, akiknek a mindennapjaiban nem játszik nagy szerepet a sport. A Vénák Hete aktivitássorozat május 20-án egy közös sétával zárul, ahol Debreczeni Dóra erőnléti edzővel és Ábel Anita színésznővel közösen tehetünk meg 6000 lépést vénáink egészségéért.

 

A Vénák Hete az esemény weboldalán, Facebook- és Instagram-oldalán követhető.

 

A cikk megjelenését a Servier Hungária Kft. támogatta. A cikkben szereplő tartalom a szerző véleménye.

Exit mobile version