Tudj meg mindent a visszérbetegségről!

hirdetés | 2023. Május 15.
Mi az a visszér?
Tudj meg mindent a visszérbetegségről!


Vénája vagy visszere mindenkinek van, ez eddig tiszta sor. Szükség is van rájuk, hiszen fontos szerepet játszanak a szervezetünkben: ezek az erek szállítják a hajszálerek felől a szív és a tüdő felé az „elhasznált” szén-dioxidban dús vért, ami később újra oxigénné dúsul és jut el a sejtekhez, szövetekhez. Baj akkor van, ha ezek a vénák elégtelenül működnek, akkor a vér összegyűlhet bennük és nem előre halad. Ebben az esetben beszélünk visszérbetegségről.

Miért kell tőle tartani?

Sokaknak csak esztétikai szempontok miatt lehetnek zavaróak a károsodott vénák, de ha nem foglalkozunk velük, akkor olyan zavaró panaszokkal is járhatnak, mint az éjszakai lábszárgörcs, erősödő fájdalom, nehézláb-érzés, lábdagadás. Súlyosabb esetben pedig mélyvénás trombózis vagy lábszárfekély is kialakulhat. Ne várjuk meg az első tüneteket!

Kit érint?

Ha a családban előfordult már vénás betegség, akkor a hajlam örökölhető. Ahogy sok más betegségnél, úgy a visszérbetegségnél is számít a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, alkoholfogyasztás. Magyarországon közel 3,5 millió embert érint valamilyen visszérbetegséggel járó tünet, a harminc feletti korosztályból minden második embert1. Az érintettek nagyobb számban nők, ennek oka elsősorban a terhességgél járó hormonális változásokban keresendők, de bizony férfiak is küzdenek nagy számmal a visszeres panaszokkal.

Mit tegyünk?

Semmiképpen se várjunk! Tájékozódjunk, olvassunk sokat! Jó tipp a Vénák Hete weboldala,  ahol a vénák egészségéről minden hasznos információ megtalálható! Ha tudjuk, hogy a családban megvan a hajlam, esetleg már észleljük is az apróbb tüneteket, akkor a megelőzésre koncentráljunk. Ha ennél több segítségre van szükség, akkor forduljunk a háziorvosunkhoz vagy a megfelelő szakemberhez, akitől tájékozódhatunk a kezelési lehetőségekről.

Megelőzés életmódváltással

A vénák egészségéért sokat tehetünk azzal, ha egészségesebben élünk. Hogy ezt mit jelent? Kerüljük a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, figyeljünk oda arra, mit eszünk és mozogjunk rendszeresen. Nem, nem durva diéta betartására ösztönözzük az érintetteket, csupán vénabarát táplálkozásra. És hogy ez mit jelent? Azt a Vénák Hete weboldalán részletesen elmondjuk!

Ha a megelőzés már nem elég, és megjelentek a visszérbetegségre utaló panaszok vagy látható tünetek, akkor különböző kezelési módok közül is választhatunk.


Tájékozódjunk!

Vénák Hete az edukációért

A május 15. és 21. között zajló Vénák Hete edukatív tartalmakkal és szakértők bevonásával segíti az érdeklődőket abban, mit tehetnek lábuk, vénáik egészségének megőrzéséért vagy a visszérbetegséggel járó tünetek enyhítéséért. Ehhez sok esetben teljes életmódváltásra van szükség, ami számtalan kihívást tartogat. Hogyan kezdjünk neki? Milyen célokat tűzzünk ki magunk elé? Hogy maradjunk motiváltak? Milyen a vénabarát táplálkozás? Ezekre a kérdésekre egy pszichológus és egy dietetikus szakértő segít megtalálni a válaszokat. A tai chi és aerobic videók könnyen követhető gyakorlatai pedig azokat is mozgásra sarkallja, akiknek a mindennapjaiban nem játszik nagy szerepet a sport. A Vénák Hete aktivitássorozat május 20-án egy közös sétával zárul, ahol Debreczeni Dóra erőnléti edzővel és Ábel Anita színésznővel közösen tehetünk meg 6000 lépést vénáink egészségéért.

A Vénák Hete az esemény weboldalán, Facebook– és Instagram-oldalán követhető.

A cikk megjelenését a Servier Hungária Kft. támogatta. A cikkben szereplő tartalom a szerző véleménye.

Exit mobile version