Így véd meg az időskori nyavalyáktól napi egy alma

Németh Orsi | 2023. November 22.
Hogy legyünk időskorúnkban is fittek és egészségesek? Mit tudunk tenni az egészségünk megőrzése érdekében?

Az egészségünk nagyban romolhat az életkor előrehaladtával: csökkenhet a fizikai erőnlét, halláskárosodás, csontritkulás és általános gyengeség is kialakulhat.

Egy nemrég napvilágot látott kutatás kimutatta, hogy a flavonolban gazdag ételek, például az alma és a szeder fogyasztása csökkentheti az utóbbi kialakulásának esélyét.

(Fotó: Getty Images)

A Marcus Institute for Aging Research-ben végzett tanulmány szerint, ha napi csak 10 milligrammal több flavonolt viszünk be a szervezetünkbe, akkor 20 százalékkal csökkenthető az időskori csonttörések kockázata.

Egy közepes méretű alma körülbelül 10 milligram flavonolt tartalmaz. Ennek apropóján újra értelmet nyer a régi mondás: napi egy alma, az orvost távol tartja.

„A flavonolok egyike annak a hat vegyületnek, amelyek a flavonoidokként ismert vegyületcsalád részét képezik – mondja dr. Shireen Kassam, a Plant Based Health Online társalapítója. – Ez a vegyületcsalád sokféle gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és általában antioxidánsként hatnak a szervezetben, megvédve a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív stressztől.”

Kassam kiemelte, hogy a flavonolokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkenti a gyulladást, azaz mérsékeli a krónikus betegségek, így a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz, a rák és a demencia kockázatát.

Kathleen Benson dietetikus szerint a flavonolok több szempontból is megakadályozzák az időskori gyengeség és csonttörések kialakulását.

Míg a flavonolok szervezetben való működésének pontos működését a mai napig kutatják, Benson is megerősítette azt a tényt, hogy számos kísérlet kimutatta, hogy a flavonoidok gyulladásgátló, vírusellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védelmet nyújthatnak a törékenység ellen.

„A kvercetin – az egyik legtöbbet kutatott flavonol – például segíthet az életkorral összefüggő betegségekben, mivel erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kvercetin természetesen segíti a szervezetben zajló egyéb kémiai folyamatok munkáját” – mondja a szakember.

Tehát ne feledjük, csak napi 10 milligrammal több flavonol egy egészségesebb, energiával teli öregkorért.

Minél több különböző színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, az étrendből a bab, teljes kiőrlésű gabonák, az alma, az áfonya, a brokkoli, a lilahagyma és a rukkola se maradjon ki.

Exit mobile version